Pasaulē
2016. gada 24. aprīlis, 20:44

Turcijā apcietināta nīderlandiešu žurnāliste, kas kritizējusi Erdoanu

Jauns.lv

Turcijā svētdien apcietināta turku izcelsmes nīderlandiešu žurnāliste Ebru Umara, kas tviterī kritizējusi Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu.

Umara nesen veltīja viņam kritisku rakstu Nīderlandes izdevumā "Metro" un tā fragmentus ievietoja savā tvitera kontā.

"Policija pie manām durvīm. Nejokoju," svētdien tvīto žurnāliste, kas aizturēta savās mājās Kusadasi kūrvietā, Turcijas rietumos. Nākamais ieraksts vēsta, ka viņa pirms nogādāšanas prokuratūrā tiek vesta uz medicīnisku pārbaudi slimnīcā.

Nīderlandes Ārlietu ministrija paziņojusi, ka uztur ciešus kontaktus gan ar pašu Umaru, gan "vietējām varas iestādēm" un situācijai vērīgi seko arī Nīderlandes vēstniecība Stambulā.

Kā ziņots, šonedēļ atklātībā parādījās informācija, ka Turcijas konsulāts Roterdamā izsūtījis Nīderlandes turku organizācijām aicinājumu pārsūtīt e-pasta vēstules un sociālo tīklu ierakstus, kuros izteiktas aizskarošas piezīmes par Turcijas valsti vai tās prezidentu.

Nīderlandes premjerministrs Marks Rute paudis izbrīnu par šo ziņu un paziņojis, ka pieprasīs Ankarai sniegt par to paskaidrojumus. "Nav skaidrs, ko Turcijas valdība vēlas sasniegt ar šādu akciju," viņš ceturtdien sacīja žurnālistiem.

Turcijas konsulāts savukārt skaidrojis, ka vēstuli izsūtījis viens no darbiniekiem, kas "neveiksmīgi izvēlējies vārdus", tāpēc tie vēlāk pārprasti.

Jau vēstīts, ka Vācijā sākta oficiāla kriminālizmeklēšana pret komiķi Jānu Bēmermanu, kas tiešajā ēterā nolasīja asi satīrisku dzejoli, kurā tika izsmiets Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans.

LETA, AFP