foto: AFP/Scanpix/LETA
Tusks rosina reformas un biežākus ES samitus
Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.
Pasaulē
2017. gada 18. oktobris, 07:38

Tusks rosina reformas un biežākus ES samitus

LETA

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks otrdien rosināja nākamo divu gadu laikā sarīkot 13 samitus, lai stiprinātu Eiropas Savienības (ES) reformu centienus pēc britu lēmuma izstāties no bloka.

Grafiks sākas ar šonedēļ Briselē gaidāmo ES līderu samitu. Sarakstā ir gan ES oficiālie samiti, gan arī neformālās apspriedes, kas veltītas noteiktiem jautājumiem.

To vidū ir samits, kas notiks Rumānijā 2019.gada maijā, jau pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES, kā arī īpaša drošības jautājumiem veltīta apspriede Vīnē 2018.gadā.

Pēc britu pērn pieņemtā lēmuma izstāties no ES pārējo 27 dalībvalstu līderi vienojās par reformu nepieciešamību, un vēl vairāk reformu centieni pastiprinājušies pēc Emanuela Makrona kļūšanas par Francijas prezidentu.

"Esmu ļoti priecīgs par jūsu vēlmi paātrināt mūsu darbu un pārvarēt bezpalīdzības sajūtu," Tusks norādīja vēstulē, uzaicinot ES līderus uz šonedēļ gaidāmo samitu.

"Balstoties manās konsultācijās (..) nepārprotams ir tas, ka ir arī vēlme atdzīvināt un bagātināt mūsu darbu, tostarp izmantojot jaunas idejas," uzsvēra Tusks.

Viņš norādīja, ka sarunās var piedalīties gan visas 28 bloka dalībvalstis, tostarp Lielbritānija, gan arī tikai 27, "atkarībā no temata".

Tusks arī rosināja mainīt darba metodi samitos, atsakoties no tradicionālās vienprātības lēmumu pieņemšanā un ļaujot iespēju atklātām domstarpībām.

"Es vēlētos rosināt metodi, kas koncentrējas uz īstu problēmu risināšanu," skaidroja Eiropadomes prezidents.

Jaunā metode "parādīs mūsu nesaskaņas, precīzi iezīmējot konflikta apmērus un tādā veidā ļaujot mums risināt nopietnas politikas sarunas", paziņoja Tusks.