Pasaulē
2017. gada 17. oktobris, 09:18

Lietuvas Žemaitijas novadu apdraud ĀCM no Latvijas puses

LETA

Lai gan Āfrikas cūku mēris (ĀCM) Lietuvas austrumdaļā sāka izplatīties jau gandrīz pirms četriem gadiem, kad valstī ieklīda inficētas mežacūkas no Baltkrievijas, Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests raizējas, ka valsts rietumdaļā, Žemaitijā, šī bīstamā slimība var ienākt no Latvijas.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā ĀCM uzliesmojums tika konstatēts Sēlijā, Neretas novada zemnieku saimniecībā ar 44 cūkām. Ap šo saimniecību noteiktā uzraudzības zona ietver arī Lietuvas teritoriju netālu no Biržiem.

Taču, kā ziņu aģentūrai BNS atzinis Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektora vietnieks Vidmants Paulausks, briesmas draud arī Mažeiķu un Akmenes rajoniem Lietuvas ziemeļrietumos, jo Latvijas pusē netālu no abu valstu robežas atklāti slimības perēkļi.

"Pilnīgi iespējams, ka rajonos, kur līdz šim slimības perēkļu nav bijis, cūku mēris ienāks nevis no Lietuvas austrumiem, bet no Latvijas," viņš norādījis.

Paulausks pastāstījis, ka pašā Lietuvā kopumā 710 vietās atrastas vairāk nekā 1200 inficētas mežacūkas.

"Šai ziņā mēs apsteidzam visas citas valstis pēc mežacūkām konstatētajiem cūku mēra gadījumiem. (..) Šobrīd slimība no Anīkščiem jau pārsviedusies uz Panvēžas rajonu, kur cūku blīvums ir liels, tādēļ arī slimība izplatās straujāk," viņš stāstījis.
Kā norādījis Paulausks, līdz ar slimības izplatīšanos mežacūku vidū pieaug iespēja, ka inficēsies arī mājas cūkas, īpaši ogošanas un sēņošanas sezonas laikā, kad cilvēki dodas uz mežu un, nedomājot par piesardzības pasākumiem, var pārnest mājās infekciju.

Jūlijā Lietuvas Jonavas rajona cūkkopības uzņēmuma "Beržu kompleksas" fermā ĀCM dēļ nācās izkaut 23 400 cūkas.