foto: Shutterstock
Pārsteidzošā pētījumā atklāts, ka gaiss uz kruīza kuģiem ir sliktāks nekā piesārņotākajās pasaules valstīs
Pasaulē
2017. gada 17. oktobris, 07:10

Pārsteidzošā pētījumā atklāts, ka gaiss uz kruīza kuģiem ir sliktāks nekā piesārņotākajās pasaules valstīs

Kasjauns.lv

Gaisa piesārņojuma līmenis uz atsevišķu kruīza kuģu klājiem ir augstāks nekā pasaules valstīs, kurās gaisa kvalitāte novērtēta kā sliktākā, apstiprina Lielbritānijā veikts pētījums. 

Katru dienu darbībā esošs kruīza kuģis izplata tikpat daudz piesārņojuma gaisā, cik miljons automašīnu kopā. Kuģa dzinēju sadedzinātā degviela izplatās gaisā sīku daļiņu veidā, radot piesārņojumu. Pētījums veikts uz Lielbritānijas lielākā kruīza operatora P&O kuģiem. 

Kamēr pasažieri domā, ka devušies kruīzā elpot svaigo jūras gaisu, patiesībā ieelpotā gaisa kvalitāte  pielīdzināma pārapdzīvotu pilsētu gaisam, kur ik dienu satiksmē piedalās tūkstošiem automašīnu.

Izmantojot speciālu ierīci, pētnieki izmērīja emisijas daļiņu daudzumus uz P&O kruīza kuģiem, kas spēj pārvadāt pat 2000 pasažierus, atklājies, ka gaisā uz kuģa klāja bija aptuveni 84 000 emisijas daļiņu uz kubikcentimetru. Tas ir divas reizes vairāk par emisijas daļiņu daudzumu Londonas centrā.

Tomēr pētījumā apgalvots, ka gaisa piesārņojums būtiski atšķiras dažādās kuģa daļās. Lielākā daļa emisijas daļiņu novērota tieši pie kuģa piltuvēm.

Pētījumu apskatījis arī Lielbritānijas ārsts Dr. Lokhams. Viņš piebilda, ka tiem cilvēkiem, kuri uz kuģa klāja atrodas ikdienā – darbiniekiem – ir lielāks risks iedzīvoties elpošanas orgānu problēmās, kā arī sirds un asinsvadu slimībās. 

Neskatoties uz gaisa piesārņojumu, kruīzu izmantošana Lielbritānijas tūristu vidū tiek turēta lielā cieņā, vēsta "The Independent".