Lietuvā nolaidušies divi modernākie un dārgākie ASV iznīcinātāji "F-22 Raptor". FOTO
"F-22 Raptor" tiek izmantoti kopš 2005.gadā, bet to kaujas kristības notika 2014.gada septembrī.
Pasaulē
2016. gada 27. aprīlis, 22:33

Lietuvā nolaidušies divi modernākie un dārgākie ASV iznīcinātāji "F-22 Raptor". FOTO

Jauns.lv

Lietuvā trešdien uz dažām stundām bija ieradušies divi pasaulē modernākie un dārgākie ASV iznīcinātāji "F-22 Raptor", ko nespēj uztvert radari.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Klātesot prezidentei Daļai Grībauskaitei, šie iznīcinātāji nolaidās Lietuvas Gaisa spēku aviācijas bāzē Šauļos, kur bāzēta NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misija.

"Vieni no modernākajiem ASV iznīcinātājiem, ierodoties Lietuvā, apliecina ASV iespējas ātri un efektīvi nodrošināt gaisa telpas aizsardzību. Tas ir signāls, ka alianse ir gatava atvairīt jebkura tipa apdraudējumus," lidmašīnu sagaidīšanas ceremonijā uzsvēra prezidente.

Iznīcinātāju ierašanās, par ko iepriekš netika ziņots, notikusi laikā, kad reģionā saasinājusies spriedze sakarā ar Krievijas iznīcinātāju manevriem netālu no amerikāņu kuģiem un lidmašīnām Baltijas jūrā.

"Uzskatu, ka Lietuvas cilvēki var priecāties - mums ir uzticami partneri un mūsu drošība ar katru dienu, ar katru jaunu sabiedroto ierašanos vienīgi pieaug," norādījis Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks.

Pēc Grībauskaites teiktā, Ukrainas notikumi liecina, ka Krievijas spēku agresīvās darbības, bruņojuma koncentrēšana ap Lietuvas robežām un politiskā griba lietot spēku jāvērtē kā eksistenciāli draudi Lietuvai. Tomēr viņa uzsvērusi, ka amerikāņu iznīcinātāju ierašanās nav vērsta pret kādu konkrētu valsti.

Lietuvas prezidente piebildusi, ka nav nepieciešamības šādas lidmašīnas dislocēt Lietuvā pastāvīgi, bet vienlaikus paudusi viedokli, ka to atrašanās Eiropā būtu jābalsta uz pastāvīgākiem pamatiem. Pašlaik Eiropā izvietoti 12 "F-22 Raptor".

"Mums galvenais ir, lai gan alianse, gan ASV garantētu lielāku drošību visai Eiropai, un nav tik svarīgi, no kurienes šāda tehnika ierastos," viņa sacījusi.

ASV gaisa spēkiem ir aptuveni 180 šādu iznīcinātāju. ASV Kongress aizliedzis tos pārdot ārvalstīm.

Kā uzsvērusi ASV vēstniece Lietuvā Debora Anna Makārtija, modernāko amerikāņu iznīcinātāju ierašanās Lietuvā apliecina ASV saistības pret NATO Vašingtonas līguma piekto pantu un kolektīvo aizsardzību.

ASV Gaisa kara spēku 95.iznīcinātāju eskadrona komandieris Daniels Lehoskis savukārt pastāstījis žurnālistiem, ka abas lidmašīnas dosies projām jau tai pašā dienā. Pēc viņa sacītā, bruņojuma iznīcinātājos nav.

"F-22 Raptor" tiek izmantoti kopš 2005.gadā, bet to kaujas kristības notika 2014.gada septembrī, kad tie piedalījās uzlidojumos džihādistu grupējuma "Islāma valsts" objektiem Irākā un Sīrijā.

Otrdien divi šā modeļa iznīcinātāji bija nolaidušies Rumānijā, bet pērn tie apmeklēja arī Igauniju un Poliju.

Latvijas vēstnieks Lietuvā Einars Semanis šodien kopā ar Makartiju apmeklēja Šauļu militāro lidlauku, aģentūru LETA informēja Latvijas Ārlietu ministrijā. Vēstnieks izteica pateicību par ASV un citu sabiedroto ieguldījumu Baltijas valstu gaisa telpas drošībā. "Tam ir ļoti simboliska un praktiska nozīme, ka ASV labākās lidmašīnas viesojas šajā lidlaukā, no kura tiek sargātas Baltijas valstu debesis," norādīja vēstnieks Semanis. Tāpat vēstnieks uzsvēra nepieciešamību NATO Gaisa telpas patrulēšanas operāciju pārveidot par gaisa aizsardzības misiju.

LETA/Foto: AFP/LETA, Reuters/Scanpix/LETA