Sterilizēti transseksuāļi Zviedrijā varēs saņemt kompensācijas
Vēl nav zināms, uz cik lielām kompensācijām šie sterilizācijas upuri varēs pretendēt.
Pasaulē
2016. gada 28. aprīlis, 09:35

Sterilizēti transseksuāļi Zviedrijā varēs saņemt kompensācijas

Jauns.lv

Transseksuāļi, kas Zviedrijā līdz 2013.gadam bija spiesti piekrist sterilizācijai, lai viņu dzimuma maiņa tiktu oficiāli atzīta, varēs saņemt kompensācijas, vēsta Zviedrijas interneta ziņu medijs “The Local”.

Zviedrijas valdība ir piekritusi, ka transseksuāļi, kuriem veikta sterilizācija, varēs pieprasīt kompensācijas no valsts.

Zviedrijas kreisi centriskā valdošā koalīcija, kuras sastāvā ir sociāldemokrāti un “zaļie”, trešdien paziņoja par plāniem pieņemt likumu, kas paredz piešķirt kompensācijas transseksuāļiem – sterilizācijas upuriem. Ja šis likums pārvarēs likumdošanas šķēršļus, tas stāsies spēkā 2018.gadā.

"Mūsdienīgas sabiedrības daļa ir spēt nodrošināt šāda veida kompensāciju un noteikt, ka šī [prasība par sterilizāciju] ir viedoklis, kuru mēs uzskatām par pilnīgi peļamu,” laikrakstam “Svenska Dagbladet” paziņoja veselības ministrs Gabriels Vikstrēms.

Zviedrijas parlaments 1999.gadā pieņēma likumu par 175 tūkstošu kronu (19 tūkstošu eiro) kompensāciju piešķiršanu piespiedu sterilizācijas upuriem eigēnikas programmā, kura tika īstenota no 1935. līdz 1996.gadam.

Šis likums tomēr netika attiecināts uz transseksuāļiem, kuriem bija jābūt neauglīgiem, lai varas iestādes atzītu viņu dzimumu maiņu oficiālos dokumentos.

Stokholmas administratīvā apelāciju tiesa tikai pirms trim gadiem nolēma, ka piespiedu sterilizācijas prakse ir nekonstitucionāla un ar to tiem pārkāpta Eiropas Cilvēktiesību konvencija.

Saskaņā ar statistiku Zviedrijā no 1972. līdz 2011.gadam 865 cilvēki oficiāli pieprasīja dzimuma maiņu. Apmēram 500 no viņiem tika veikta sterilizācijas operācija.

Vēl nav zināms, uz cik lielām kompensācijām šie sterilizācijas upuri varēs pretendēt. Advokāte Kerstina Burmane, kas darbojas transpersonu tiesību aizstāvībā, laikrakstam “Svenska Dagbladet” sacīja, ka apmēram 300 tūkstoši kronu (33 tūkstoši eiro) būtu “godīga summa”.  

"Tam pamatā ir Zviedrijas likumi par šāda veida ievainojumu un fakts, ka tas ir tiesību pārkāpuma veids. Šo ievainojumu nav izraisījusi autoavārija, tas ir noticis, pārkāpjot Zviedrijas konstitūciju un Eiropas [Cilvēktiesību] konvenciju. Tas ir jāpievieno šīm izmaksām,” sacīja advokāte.

BNS/Foto: AFP/LETA