Hitlera "Mein Kampf" Bavārijā varētu nonākt skolu solos
Bavārija apsver "Mein Kampf" izmantošanu skolu mācību programmās.
Pasaulē
2016. gada 28. aprīlis, 13:39

Hitlera "Mein Kampf" Bavārijā varētu nonākt skolu solos

Jauns.lv

Vācijas Bavārijas federālās zemes parlaments ceturtdien debatē par nacistiskās Vācijas vadoņa Ādolfa Hitlera opusa "Mein Kampf" ("Mana cīņa") jaunā akadēmiskā izdevuma iekļaušanu skolu mācību programmās.

2000 lappušu biezais izdevums ar aptuveni 3700 komentāriem Vācijas grāmatnīcās nonāca janvārī un tika ātri izpirkts, šomēnes ierindojoties izdevuma "Der Spiegel" bestselleru saraksta pirmajā vietā.

Līdz šim pārdoti jau 55 000 grāmatas eksemplāru.

Jaunais akadēmiskais izdevums tika sagatavots, lai nodrošinātu, ka bēdīgi slavenā sacerējuma akadēmisks izdevums būtu pieejams, tiklīdz beigsies autortiesību termiņš.

Līdz šim autortiesības uz ķecerīgo pamfletu piederēja Bavārijas zemei, kas kopš Otrā pasaules kara beigām kategoriski liegusi šo sacerējumu izdot vai tirgot visā Vācijā. Taču autortiesību termiņš beidzās 2015.gadā, un "Mein Kampf" nonāca sabiedriskajā valdījumā.

Opozīcijas partijas Bavārijā, tostarp sociāldemokrāti un zaļie, tagad vēlas, lai grāmatas jaunais izdevums ar zinātniskajiem komentāriem tiktu izmantots skolās jauniešu izglītošanai valsts vēsturē.

Bavārijas Izglītības ministrijas vadībā jau top instrukcijas, kā "Mein Kampf" varētu izmantot mācību programmās.

Ebreju kopienas līderi tikmēr jau paziņojuši, ka iebilst pret Hitlera sacerējuma izmantošanu skolās, norādot, ka tas satur kūdīšanu uz naidu.

LETA/Foto: EPA/LETA