foto: REUTERS
Iespaidīgi foto: pēc 40 gadiem Vācijā atgādā "Boeing 737", kuru bija nolaupījuši teroristi
Lidmašīna izjaukšanas procesā Brazīlijā.
Pasaulē
2017. gada 23. septembris, 17:01

Iespaidīgi foto: pēc 40 gadiem Vācijā atgādā "Boeing 737", kuru bija nolaupījuši teroristi

Kasjauns.lv

Sestdien Vācijā no Brazīlijas ar lidmašīnu nogādāta lidmašīna, kuru 1977. gadā nolaupīja teroristi un aizveda uz Somāliju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aviokompānijas "Lufthansa" "Boeing 737" gaisa kuģi pēc 40 gadu prombūtnes Vācijā atpakaļ nogādāja "Antonov 124" kravas lidmašīna. Lai veiksmīgi transportētu, to pirms tam nācās izjaukt pa daļām. Demontāžas darbos piedalījās 15 tehniskie speciālisti. 

"Boeing 737", kuru nolaupīja teroristi, tiek izjaukts un ar lidmašīnu atgriežas Vācijā

"Boeing 737", kuru nolaupīja teroristi, ar lidmašīnu atgriežas Vācijā

gallery icon
50

"Lufthansa" lidmašīna nolaupīta 1977. gadā, kad tā bija ceļā no Frankfurtes uz Maljorku. Tajā atradās 90 pasažieri. Lidmašīnu liktenīgajā dienā, 13. oktobrī, sagrāba Palestīnas atbrīvošanas tautas frontes kaujinieki, kuri, kā tiek uzskatīts, sadarbojās ar Sarkanās armijas frakciju (RAF), Rietumvācijas galēji kreiso nemiernieku grupu. Nolaupītāji, izvirzot savas prasības, tostarp vēlējās 11 RAF locekļu atbrīvošanu. 

RAF, kas Rietumvācijā tika uzskatīta par teroristu grupu, togad bija atbildīga par Rietumvācijas ģenerālgubernatora Zigfrīda Bubaka nogalināšanu, kā arī citām augsta ranga personu slepkavībām. 

Pa ceļam tā uzpildīšanās vajadzībām nolaidās Romā, Larnakā, Bahreinā, Dubaijā un Adenā, bet 17. oktobrī nonāca Somālijas galvaspilsētā Mogadīšo. Tur ieradās arī vācu specvienības grupa, kura nogalināja trīs no lidmašīnas sagrābējiem un atbrīvoja 86 pasažierus. Gūstekņu apmaiņas laikā ievainojumus guva viens vācu specvienības pārstāvis, kā arī četri pasažieri. 

Šī lidmašīna pēc atgūšanas dažas nedēļas vēl izpildīja lidojumus, taču tad stāvēja dīkā līdz 1985. gadam, kad "Lufthansa" to pārdeva Brazīlijas kompānijai "TAF Linhas Aereas". 2008. gadā lidmašīna tika norakstīta un kopš tā laika nīka lidostā. Vācijas Ārlietu ministrija jūlijā atpirka to par 20 000 eiro un tagad tā būs apskatāma muzejā Frīdrihshāfenē. 

Vācijas Ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls sacīja, ka lidmašīna ir dzīvs brīvas, teroristu un baiļu nesakaujamas sabiedrības simbols.