foto: AP/Scanpix/LETA
Saūda Arābijā skolas mācību grāmatā nejauši iespiesta fotogrāfija ar "Zvaigžņu karu" personāžu
Joda figūras.
Pasaulē
2017. gada 22. septembris, 23:59

Saūda Arābijā skolas mācību grāmatā nejauši iespiesta fotogrāfija ar "Zvaigžņu karu" personāžu

LETA

Saūda Arābijā skolas mācību grāmatā nejauši iekļauta fotogrāfija, kurā ANO statūtu parakstīšanas brīdī 1945.gadā karalim Faisalam blakus redzams neviens cits kā "Zvaigžņu karu" kinosāgas personāžs skolotājs Joda.

Saūda Arābijas izglītības ministrs Ahmeds al Isa piektdien atvainojies par pieļauto kļūdu, un visas grāmatas no mācību iestādēm jau izņemtas.

Fotogrāfiju veidojis Saūda Arābijas mākslinieks Šavešs, kurš raidorganizācijai BBC sacīja, ka viņam nav ne jausmas, kā tā nonākusi mācību grāmatā.

Mākslinieks uzsvēra, ka ar savu darbu nav vēlējies apvainot karali, kuru Saūda Arābijā visi ciena par valsts modernizēšanu.

"Visi mīl karali Faisalu, pat jaunās paaudzes," viņš piebilda.

Šavešs fotogrāfiju izveidoja 2013. gadā, iedvesmojoties no Disnejlendā redzētas fotogrāfijas, kurā bijušais Ēģiptes prezidents Anvars Sadats redzams kopā ar Mikipeli.

Šavešs radīja veselu fotogrāfiju sēriju, kurā amerikāņu popkultūras simboli ar montāžas palīdzību iedzīvināti vēsturiskās fotogrāfijās.

Mākslinieks norādīja, ka Jodu nosēdinājis blakus karalim Faisalam, kurš 1945. gadā pildīja ārvalstu sūtņa pienākumus, jo uzskata viņus abus par "gudriem, stipriem un vienmēr mierīgiem".

Viņš atzina, ka pēc fotogrāfijas parādīšanās mācību grāmatā saskāries ar kritiku, taču norādīja, ka lielākā kritikas deva tikusi Izglītības ministrijai.

"Kādam vajadzēja pārbaudīt attēlu pirms drukāšanas," viņš piebilda.