foto: REUTERS
Bulgārija ierobežo patvēruma meklētāju kustību
Sīriešu bēgļi Bulgārijā.
Pasaulē
2017. gada 21. septembris, 19:37

Bulgārija ierobežo patvēruma meklētāju kustību

LETA

Bulgārijas valdība ceturtdien paziņoja par patvēruma meklētāju kustības ierobežošanu valsts teritorijā, tostarp tuvošanos robežām, lai turpinātu ceļu uz Rietumeiropu.

"Mērķis ir ieviest stingru administratīvu kontroli uz laiku, kad tiek izskatīti viņu patvēruma pieteikumi," pausts valdības paziņojumā.

Patvēruma meklētāji vairs nedrīkstēs atstāt rajonu, kurā viņi ir izmitināti. Piemēram, Sofijā, kur atrodas trīs imigrantu centri, viņi nedrīkstēs pamest galvaspilsētas robežas.

Eiropas Savienības (ES) nabadzīgākā dalībvalsts, kas nav Šengenas zonā, līdz šim bijusi lielākoties tranzītvalsts imigrantiem, kuri no Turcijas dodas uz turīgajām Rietumeiropa valstīm.

Tomēr kopš tā sauktā Balkānu migrācijas ceļa slēgšanas 2016.gada sākumā un žoga uzsliešanas uz Bulgārijas un Turcijas robežas, jaunu patvēruma meklētāju skaits Bulgārijā sarucis.

Bulgārijā šobrīd 1268 cilvēki atrodas patvēruma meklētāju centros, kas ir noslogoti tikai par ceturtdaļu. Kopumā gada pirmajos septiņos mēnešos 1930 migranti tika notverti, mēģinot atstāt valsti, lielākoties Serbijas virzienā.

"Mēs aizsargāsim cilvēkus, kuri bēg no kara un nāves, bet ekonomiskie migranti ir cita lieta," Bulgārijas premjerministrs Boiko Borisovs trešdien paziņoja kopīgā preses konferencē ar Polijas premjerministri Beātu Šidlo.

Bulgārijas jaunie pasākumi ir līdzīgi tiem, kas jau ieviesti Ungārijā, kur patvēruma meklētāji ir koncentrēti centros netālu no robežas ar Serbiju.