foto: AFP
Austrālija gatavojas "neizbēgamam" milzīgam teroraktam
2017. gada 20. septembris, 09:34

Austrālija gatavojas "neizbēgamam" milzīgam teroraktam

Kasjauns.lv / LETA

Plaša mēroga terorakts Austrālijā ir neizbēgams, trešdien paziņojis Austrālijas Jaundienvidvelsas policijas komisāra vietnieks un pretterorisma nodaļas priekšnieks Marks Mērdoks.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Austrālijas varasiestādes apgalvo, ka pēdējo pāris gadu laikā novērsušas 13 teroraktus, tostarp izjaukts teroristu plāns jūlijā nogāzt lidmašīnu, saindējot pilotu un pasažierus ar indīgu gāzi vai uzspridzinot lidmašīnā bumbu, kas nomaskēta par gaļasmašīnu.

Austrālijas valdība pagājušajā mēnesī nāca klajā ar stratēģiju pasākumu organizētājiem, lai novērstu gadījumus, ka teroristi ar transporta līdzekļiem ietriecas cilvēku pūlī.

"Man negribas to sacīt, bet tas notiks. Tas ir nenovēršami," intervijā laikrakstam "Sydney's Daily Telegraph" sacīja Mērdoks.

"Par spīti visam paveiktajam un krietnajam darbam, ko veic tiesībsargāšanas iestādes un izlūkdienesti, nevēloties izraisīt sabiedrībā nevajadzīgas bailes, tas notiks," sacīja Mērdoks.

Austrālijas valdībai pieaugošas bažas rada tieši pašmāju ekstrēmisti. 2014.gada septembrī valdība paaugstināja nacionālo trauksmes līmeni līdz trešajai no piecām kategorijām, atzīstot, ka terorakts ir iespējams.

"Austrālijas Drošības un izlūkošanas organizācijas (ASIO) saka mums, ka terorista profils ir vientuļais vilks, nelielas grupas, elementāri ieroči, kas viegli pieejami, piemēram, naži, šaujamieroči un automašīnas," norādīja Mērdoks.

"Tātad tas ir viņu draudu profils un tad pēkšņi mēs dabūjam kaut ko tādu kā gaļasmašīna," viņš piebilda.

Mērdoks norādīja, ka tas tikai pierāda nepieciešamību drošības spēkiem saglabāt atvērtu prātu, jo "jebkas var notikt jebkurā brīdī".

Sidnejā pēdējos gados notikuši vairāki terorakti, tostarp kafejnīcas sagrābšana 2014.gadā, kurā tika nogalināti divi ķīlnieki.

Sidnejā tagad uzstādīti betona bloki, lai novērstu uzbrukumus ar automašīnām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās