foto: AFP
"Financial Times": briti par Brexit'u gatavi maksāt 20 miljardus eiro
Premjere Terēza Meja.
2017. gada 20. septembris, 07:15

"Financial Times": briti par Brexit'u gatavi maksāt 20 miljardus eiro

Kasjauns.lv / LETA

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja piedāvājusi Eiropas Savienībai (ES) maksāt vismaz 20 miljardus eiro lielu "izstāšanās rēķinu", atsaucoties uz amatpersonām ziņo laikraksts "Financial Times" (FT).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mejas padomnieks ES jautājumos Olivers Robinss par šo piedāvājumu informējis vairāku bloka dalībvalstu valdības, vēlu otrdienas vakarā savā tīmekļa vietnē pavēstīja laikraksts, atsaucoties uz vārdā neminētām amatpersonām.

Oficiāli par to Meja gatavojas paziņot piektdien, kad viņa uzstāsies ar ilgi gaidīto "Breksitam" veltīto runu Florencē, raksta FT.

Jautājums par summu, ko Lielbritānijai nāksies samaksāt, izstājoties no ES, lai segtu savas esošās saistības pret bloku, kļuvis par vienu no svarīgākajiem klupšanas akmeņiem "Breksita" sarunās.

Lai gan Brisele nav publiski paziņojusi summu, kādu Londonai, pēc tās domām, nāktos maksāt, vairākas augstākās ES amatpersonas izteikušās, ka saskaņā ar sākotnējām aplēsēm tā varētu sasniegt 60 līdz 100 miljardus eiro.

Lielbritānijas iemaksas ES budžetā saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) un Eiropas Parlamenta (EP) datiem 2015.gadā sasniedza 10,75 miljardus eiro.

Tādējādi 20 miljardi atbilstu Apvienotās Karalistes paredzētajām atlikušajām iemaksām ES septiņu gadu budžetā, kas noslēdzas 2020.gadā.

Komentējot Londonas piedāvājumu, kāds augsta ranga ES diplomāts sarunā ar FT izteicās, ka šie "pārejas maksājumi rēķinu nesedz".

Tikmēr Dauningstrīta FT sniegtās ziņas pagaidām nav komentējusi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās