foto: REUTERS
"Irmas" laikā izlaupītas mājas Senmartēnā: cilvēki zaga, bet karavīri tikai skatījušies
Nīderlandes karavīri pēc "Irmas" nav spējuši novērst laupīšanas Senmartēnā (attēlā).
2017. gada 18. septembris, 22:35

"Irmas" laikā izlaupītas mājas Senmartēnā: cilvēki zaga, bet karavīri tikai skatījušies

Kasjauns.lv / LETA

Senmartēnas salas Nīderlandei piederošās daļas premjerministrs Viljams Marlins pirmdien pārmetis Nīderlandes atsūtītajiem karavīriem neiesaistīšanos marodierisma novēršanā pēc viesuļvētras "Irma", ziņo Nīderlandes laikraksts NRC.

"Irmas" posts Francijai piederošajā Senmartēnā

"Irmas" posts Francijai piederošajā Senmartēnā

gallery icon
26

Tiesa, Marlins vēlāk telefonsarunā ar Nīderlandes iekšlietu ministru Ronaldu Plasterku noliedza, ka būtu sniedzis šādu interviju NRC.

"Komandantstunda, kas tika ieviesta, netika uzraudzīta, cilvēki laupīja, karavīri skatījās, kā viņi to dara, un neiejaucās," Marlina sacīto citēja laikraksts NRC.

Marlins esot laikrakstam atklājis, ka pats personiski noslēdzis vienošanos ar vietējās policijas priekšnieku un Nīderlandes karaflotes komandieri vēl pirms "Irma" sasniedza Senmartēnu 6.septembrī.

Taču "komunikācijā kaut kas nogāja greizi," atzinis Marlins.

Nīderlandes karaflotes komandieris Robs Verkerks savukārt noraidīja Marlina pārmetumus, nodēvējot tos par muļķībām.

Verkerks paziņojumā tviterī uzstāja, ka simtiem Nīderlandes karavīru, kas tika nosūtīti uz Senmartēnu, jau no paša sākuma rīkojās iespēju robežās.

"Irma" nodarīja plašus postījumus Senmartēnas salā, kuras viena daļa pieder Nīderlandei, bet otra - Francijai. Nīderlandes daļā tika iznīcināti 70% infrastruktūras.

Nīderlandes amatpersonām cenšoties apgādāt salas iedzīvotājus ar dzeramo ūdeni un pārtiku, Nīderlandes premjerministrs Marks Rite paziņoja, ka karavīriem dots rīkojums nepieļaut laupīšanas.

"Irma" Karību jūras salās laupīja dzīvību 40 cilvēkiem. Pēc tam vētra nodarīja plašus postījumus ASV Floridas štatam, kur gāja bojā vismaz 20 cilvēki.

Tagad Karību reģionam tuvojas viesuļvētra "Marija", kas sasniegusi trešās kategorijas viesuļvētras spēku.