Austrāliešiem mācīs, ka viņi ir okupanti
Mūsdienu Austrālijā ir nepilni 670 000 pamatiedzīvotāju – 3% no visa iedzīvotāju skaita.
Pasaulē
2016. gada 30. aprīlis, 06:10

Austrāliešiem mācīs, ka viņi ir okupanti

Jauns.lv

Teju 250 gadu pēc tam, kad Džeimss Kuks pieteica britu kroņa tiesības uz Austrālijas austrumkrastu, šīs valsts jaunajai paaudzei mācīs, ka tas bija iebrukums.

Jaundienvidvelsas universitāte publicējusi jaunās terminoloģijas vadlīnijas. Studenti aicināti teikt, ka briti Austrālijā iebruka, nevis to atklāja un sāka apdzīvot.

Laiks runāt patiesību

Ieteikts arī izvairīties no vārda ‘aborigēni’. Vietā ieteikts lietot „Austrālijas pamattautas” vai „aborigēnu tautas”, lai neradītu iespaidu, ka pamatiedzīvotāji savā starpā neatšķiras.

Labāk izvairīties no apzīmējumiem ‘primitīvi’ vai ‘aizvēsturiski’ – īstie austrālieši dzīvojuši “sarežģītās un daudzveidīgās sabiedrībās”.

Studentiem un skolēniem jāstāsta patiesība, uzstāj arī Kvīnslendas štata premjerministre Anastasija Palaščuka. “Ilgus gadus Austrālijas skolās un iestādēs neteica patiesību, kādā veidā kolonizēja Austrāliju. Daudzi pamatiedzīvotāji gāja bojā, notika masu slepkavības. Par to vienmēr jārunā atklāti,” saka Palaščuka.

Daži laikraksti ir sašutuši par mēģinājumu pārrakstīt oficiālo vēsturi. Austrālijas izglītības ministrs Saimons Birmingems pauž, ka universitātēm ir tiesības izstrādāt savas akadēmiskās koncepcijas, taču vienlaikus jākalpo par laukumu diskusijai un ideju apspriešanai.

Zaudēja tiesības

Austrālijas Pirmo tautu nacionālā kongresa līdzpriekšsēdētāji Rods Litls un Džekija Haginsa ir pauduši sajūsmu par jauno ierosmi.

Lielbritānijas tiesības uz kontinenta austrumu piekrasti karaļa vārdā 1770. gadā pieteica jūrasbraucējs Džeimss Kuks. Līdz tam eiropieši, galvenokārt holandieši, Austrāliju pētīja jau apmēram 160 gadu.

Tolaik ap 750 000 pamatiedzīvotāju runāja vairāk nekā 250 valodās. Sākoties britu kolonizācijai, viņiem liedza īpašumtiesības uz zemi un pilsonību. 19. gadsimta piecdesmitajos gados daudzus pārvietoja uz rezervātiem, formāli solot izskaust nabadzību.

Tikai 3% no visiem

Mūsdienu Austrālijā ir nepilni 670 000 pamatiedzīvotāju – tikai apmēram 3% no visa iedzīvotāju skaita. Valstī tikai pēdējos gadu desmitos atzīst Austrālijas pamattautām nodarīto ļaunumu un ceļ godā viņu kultūras mantojumu.

1992. gadā Augstā tiesa noraidīja terra nullius doktrīnu, kas uzskatīja, ka Austrālija līdz britu ieceļošanai nepiederēja nevienam. Sekoja Iezemiešu īpašumtiesību akts – teritorijās, kur aborigēni var pārliecinoši pierādīt savu zemju atņemšanas faktu, viņiem ir tiesības to atgūt.

Valdība piekritusi, ka apvidos, kuros vienkopus mīt daudz pamatiedzīvotāju, aborigēni var sodīt savus likumpārkāpējus pēc cilšu likumiem.

Kasjauns.lv/Foto: Vida Press