Invalīds piekritis kļūt par Frankenšteina monstru. Viņam veiks galvas transplantāciju. FOTO. VIDEO
Datoru speciālists Spiridonovs cieš no Verdinga-Hofmana slimības, kas izraisa ķermeņa muskuļu atrofēšanos. Viņš plāno kļūt par pirmo cilvēku pasaules vēsturē, kuram veiks galvas transplantāciju.
Pasaulē
2016. gada 30. aprīlis, 22:35

Invalīds piekritis kļūt par Frankenšteina monstru. Viņam veiks galvas transplantāciju. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Invalīds no Krievijas kļūs par pirmo cilvēku pasaules vēsturē, kuram veiks galvas transplantāciju. Viņš piekritis būt par brīvprātīgo šai sarežģītajai operācijai. Lai kaut cik nosegtu gandrīz 18 miljonus eiro dārgo operāciju, viņš internetā tirgo dažādus suvenīrus, starp kuriem atrodamas apdrukātas krūzītes, termosi, apdrukāti pulksteņi, telefona ietvari un t-krekli.

Valērijs Spiridonovs būs pirmais cilvēks, kuram pārstādīs galvu, viņš liksies zem itāļu ķirurga skalpeļa. Lai piepildītu savu sapni, viņš internetā tirgo dažādus suvenīrus, kuru cenas svārstās no7.40 eiro par krūzīti līdz 26 eiro par kreklu ar garām piedurknēm.

Datoru speciālists Spiridonovs cieš no Verdinga-Hofmana slimības, kas izraisa ķermeņa muskuļu atrofēšanos. Viņš vēlas, lai viņu operē itāļu ķirurgs Serdžo Kanavero, kuru medicīnas aprindāsiesaukuši par dakteri Frankenšteinu.

Lai īstenotu savu sapni, 31 gadu vecais vīrietis tirgo dažādus suvenīrus ar saukli "Vēlme dzīvot". Tajos attēlota viņa galva uz veselīga un muskuļota ķermeņa. Viņš ar dažādiem līdzekļiem cenšas piesaistīt finansējumu šai bīstamajai operācijai. Valērijs cer, ka tā notiks jau nākamgad.

Vīrietis stāsta, ka Ķīnā un Dienvidkorejā jau ir veiktas tamlīdzīgas operācijas. Tikušas transplantētas pērtiķa, žurkas un peles galvas. Tas viņam vieš pamatotas cerības, ka reiz arī viņš iegūs jaunu ķermeni.

Valērijs plāno būt Kanavero jūrascūciņa, uzticoties, ka pēc tam, kad viņa galva tiks atdalīta ar super asu asmeni, to veiksmīgi varēs savienot ar vesela cilvēka ķermeni.

"Mums ir suvenīru veikals ar mūsu kustības saukli - " Vēlme dzīvot"," stāsta slimais vīrietis, uzsverot, ka visi ienākumi tiks izlietoti zinātniskiem pētījumiem, ar kuru palīdzību varētu sagatavoties galvenajai operācijai.

Valērijs ir invalīds jau kopš bērnības. Viņam nepieciešams piesaistīt nepilnus 18 miljonus eiro, lai veiktu pētījumus un neticamo operāciju. Spiridonovs dara visu, lai realizētu savu sapni un gultos zem skalpeļa.

Šobrīd viņa interneta veikals ir tikai krievu valodā, bet drīzumā tiek plānots ieviest arī angļu valodu.

Valērijs un ķirurgs apgalvo, ka procedūra, pret kuru asi iebilst daudzi medicīnas eksperti, notiks Krievijā, ar noteikumu, ka tiks atrisināti visi juridiskie šķēršļi un palīdzēs senioru mediķu komanda. Operācija ir rūpīgi izplānota un tā gaidāma nākamgad.

Spiridonovs atzīst: "Es nesteidzos gulties zem skalpeļa. Es nekliedzu - nāc un glāb mani šeit un tagad. Jā, man ir slimība, kas daudziem sirdzējiem beidzas letāli, bet mana loma šajā projektā nav tikai kā pacientam."

"Pirmkārt, es esmu zinātnieks, esmu inženieris un es esmu ieinteresēts, lai pārliecinātu cilvēkus - medicīnas profesionāļus, ka šāda operācija ir nepieciešama," turpina Valērijs.

"Es nejūku prātā un nesteidzos ar to, lai man nogrieztu galvu, ticiet man. Operācija notiks tikai tad, ja visi būs pārliecināti, ka tās iznākums par 99% būs iespējams."

Itāļu ķirurgs uzrunāja "Facebook" dibinātāju Marku Cukerbergu, ar cerību, ka viņš ziedos līdzekļus šim eksperimentam. Serdžo uzrunāja arī daudzus Krievijas oligarhus, lai saņemtu viņam nepieciešamo finansējumu un galvas transplantācijas operāciju padarītu par realitāti.

Rens Ksiaopings - ķirurgs no Ķīnas, strādā plecu pie pleaca ar Kanavero, lai realizētu strīdīgo operāciju. Viņam ir izdevies "veiksmīgi" savienot viena pērtiķa galvu ar cita pērtiķa ķermeni.

Lai gan līdz šim par šo eksperimentu nav publicēti zinātniski raksti, ķirurgs Kanavero apgalvo, ka pērtiķis izdzīvojis "pilnīgi bez traumām", bet pēc tam ētiksu apsvērumu dēļ iemidzināts.

Kanavero atbalstītāji apgalvo, ka pirmie pētījumi par cilvēka līķiem sākušies Ķīnā un tie drīz paplašināsies.

Valērijs jau saņēmis neskaitāmus iebildumus no zinātniekiem par pērtiķu un grauzēju testiem.

Bioētiķis Artūrs Kaplans no Ņujorkas Medicīnas universitātes teicis: "Tad, kad tiks publicēts kāds ticams zinātniskais raksts, es būšu ieinteresēts. Es domāju, ka pārējais ir vienkārši pupu mizas."

Viņš apsūdzēja itāļu neiroķirurgu par vēlmi lēkt, pirms viņš vispār iemācījies staigāt, mudinot viņu iesākumā koncentrēties un izkopt savu tehniku uz muguras smadzeņu traumām.

"Tas ir tas pats, kas teikt - es gribu aizlidot uz citu galaktiku, cik jauki būtu izveidot koloniju uz Marsa," kritisks ir Kaplans.

Valērijs atspēko kritiku un stāsta plašāk par eksperimentiem ar žurkām.

"Šajā gadījumā, žurkas galva netika pilnībā atdalīta no ķermeņa.  Tā tika atdalīta no mugurkaula, vai muguras smadzenēm. Tad tika pievienots polietilēnglikols  kopā ar citām patentētām vielām. Bija nepieciešams mēnesis, lai muguras smadzenes savienotos un žurka atgūtu spēju pārvaldīt savu ķermeni," aizrautīgi stāsta Spiridonovs.

"Šis eksperiments ir svarīga mūsu puzles sastāvdaļa, jo tagad mēs skaidri ziņam, ka tas ir iespējams. Muguras smadzenes var atkal saaugt kopā," turpina Valērijs.

"Pēdējo 18 mēnešu laikā Ķīnā tika veiktas apmēram 1000 līdzīgas operācijas, un es varu teikt, ka šī žurka nav labākais paraugs," piebilst slimais vīrietis.

Valērijs: "Mēs paziņosim vairāk, tiklīdz informācija tiks publicēta zinātniskajos žurnālos, jo līdz tam tā ir aizsargāta ar autortiesībām."

Viņš gan piebilst: "Par pērtiķi, tur tika testēta cita tehnoloģija. Tajā tika pētīta asinsrites atgūšana. Galva tika nogriezta pilnībā, bet nekas netika darīts ar mugurkaulu. Tika testēta asins recirkulācija un smadzeņu temperatūras samazināša līdz 15 grādiem pēc celsija. Citiem vārdiem sakot - tika pārbaudīti pārējie puzles gabaliņi. Un ir svarīgi, ka eksperimentā, kad galva bija pilnībā nogriezta no ķermeņa, tika atgūta cirkulācija."

Valērijs piebilst: "Protams, esmu priecīgs redzēt, ka puzles elementi atbilst un sader kopā. Nav šaubu, ka mūsdienās attiecībā uz muguras smadzeņu saaugšanu mēs veidojam tehnoloģiju, kas ir tālu no tās, kuru mēs pazinām agrāk."

"Šī tehnoloģija darboja. Es esmu pārliecināts, ka maija sākumā, kad tiks publicēti izpētes materiāli, visi profesionālie ārsti būs par to pārliecināti. Ar katru dienu cilvēku skaits, kuri uzticas Kanavero un viņa darbam, tikai pieaugs, " pārliecināts ir slimnieks.

Valērijs uzstāj, ka vairākas klīnikas un Krievijas vadošie ķirurgi ir gatavi sastrādāties ar itāļu neiroķirurgu, lai gan viņi vēl nav pateikuši publisku jā.

"Mūsu vienīgā problēma ir finanšu trūkums. Tas ir tas, kas pārtrauc jebkādus nopietnus pētījumus Krievijā," turpina Spiridonovs.

Itāļu profesora plānotā metode ietver galvas un ķermeņa iesaldēšanu, atdalot pacienta kaklu, tad ar polietilēnglikola palīdzību pievienojot galvu pie donora ķermeņa un muguras smadzenēm.

"Valērija galva tiks atdalīta no viņa ķermeņa un dažu sekunžu laikā pievienota citam, un smadzeņu asinsplūsma sāksies apmēram pēc 15 minūtēm, " sola Kanavero.

Ķirurgs atzīst, ka viņam nav līdzekļu, lai veiktu Valērijam šo operāciju, tāpat arī neizslēdz pastāvošos riskus.

"Man nav ne centa," stāsta Kanavero. "Esmu saņēmis vairākus piedāvājumus, taču anonīmus. Tas man neder," viņš turpina.

"Šajā gadījumā nevajadzētu būt noslēpumiem un pārpratumiem. Es gaidu konkrētas personas publisku paziņojumu, kurā būtu teikts - te ir čeks, veiciet operāciju," paskaidro ķirurgs.

Viņš piebilst: "Vai es varu garantēt, ka viss beigsies veiksmīgi? Gagarins devās kosmosā 1961.gadā. Pagājis pus gadsimts kopš tā laika, bet raķetes joprojām sprāgst."

"Kaut kas var noiet greizi, bet es esmu noskaņots optimistiski," pārliecināts ir Serdžio.

Galvas transplantācijas pacients piebilst: "Ja man izdosies nomainīt manu ķermeni, un, ja viss noritēs kā plānots, tad man vairs nebūs jācīnās ar ierobežojumiem un grūtībām, kurus tagad piedzīvoju."

Valērija interneta veikals atrodams šeit.

Intervija ar Valēriju Spiridonovu - video:


Kasjauns.lv/Foto: Vida Press

Tēmas