Lietojot "Johnson & Johnson" talku, no olnīcu vēža mira sieviete. Kompānijai - 55 miljonu sods
“Johnson & Johnson” jāmaksā 55 miljoni dolāru par talka pūdera saistību ar olnīcu vēzi. Sieviete, kura no tā mira, pūderi lietojusi desmitiem gadu.
Pasaulē
2016. gada 3. maijs, 09:33

Lietojot "Johnson & Johnson" talku, no olnīcu vēža mira sieviete. Kompānijai - 55 miljonu sods

Jauns.lv

ASV zvērināto tiesa ir nolēmusi, ka kompānijai “Johnson & Johnson” (J&J) ir jāsamaksā 55 miljoni ASV dolāru Dienviddakotas štata iedzīvotājai, kura apgalvo, ka šīs kompānijas uz talka pūderi bāzētu sieviešu higiēnas produktu lietošanas dēļ viņai attīstījies olnīcu vēzis, ziņoja interneta portāls www.techtimes.com.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

J&J šogad ir zaudējusi jau otrā šādā prāvā. Februārī tiesa nolēma, ka kompānijai jāsamaksā 72 miljoni dolāru kādas sievietes tuviniekiem, jo viņa mirusi ar olnīcu vēzi pēc tam, kad desmitiem gadu bija lietojusi J&J produktus   “Baby Powder” un “Shower-to-Shower”.

Pēc trīs nedēļu ilgas prāvas valsts tiesas zvērinātie Sentluisā 2.maijā nolēma, ka J&J ir jāsamaksā prasītājai Glorijai Ristesundai 5 miljoni dolāru kā kompensācija un 50 miljoni dolāru kā soda nauda.

62 gadus vecajai Ristesundai, kas apmēram 40 gadus bija lietojusi J&J sieviešu higiēnas produktus uz talka bāzes, 2011.gadā tika diagnosticēts vēzis. Vēzis ir mitējies pēc tam, ka Ristesundai tika veikta histerektomija.

Kompānijai draud vēl apmēram 1200 citu prāvu, kurās sievietes apsūdz J&J, ka tā ignorējusi pētījumus, kas saista tās produktus “Shower-to-Shower” un “Baby Powder” ar olnīcu vēzi.

Prasītājas apgalvo, ka kompānijai ir zināms par vēža risku, ko rada tās produkti uz talka bāzes, bet tā nav pienācīgi brīdinājusi patērētājus.

J&J preses sekretāre Kerola Gudriča paziņoja, ka kompānija plāno pārsūdzēt šo spriedumu un turpinās aizstāvēt savu produktu drošumu. Gudriča sacīja, ka tiesas spriedums kontrastē ar 30 gadus ilgiem pētījumiem, kuri apstiprina kosmētiskā talka drošumu.

J&J advokāte Kristija Džounsa paziņoja zvērinātajiem, ka Ristesundai bijuši vairāki olnīcu vēža riska faktori, tostarp vēzis viņas ģimenē, tas, ka viņai nebija bērnu, un endometrioze.

Dažiem veselības ekspertiem tomēr ir skeptiska attieksme pret talka pūdera drošumu. 2015.gadā veiktā pētījumā kādas Bostonas slimnīcas pētnieki secināja, ka talka pūdera pielietošana sanitārajām salvetēm, apakšveļai un   ģenitālijām palielina olnīcu vēža risku par vienu trešdaļu, tomēr risks atkarīgs arī no citiem faktoriem, tostarp svara, menopaužu hormonu lietošanas un smēķēšanas paradumiem.

BNS/Foto: EPA/LETA