foto: AFP/Scanpix/LETA
Francijas ministrs: "Trešdaļai iespējamo teroristu ir garīgās veselības traucējumi"
Francijas iekšlietu ministrs Žerārs Kolons norādīja, ka no 17 400 cilvēkiem, kurus izlūkdienesti klasificējuši kā radikāļus, trešdaļa, domājams, cieš no garīgām problēmām.
Pasaulē
2017. gada 22. augusts, 22:49

Francijas ministrs: "Trešdaļai iespējamo teroristu ir garīgās veselības traucējumi"

LETA

Gandrīz trešdaļai cilvēku, kas iekļauti novērojamo iespējamo teroristu sarakstā, ir garīgās veselības traucējumi, otrdien paziņojis iekšlietu ministrs Žerārs Kolons.

Marseļā automašīna ietriecas divās autobusa pieturā

gallery icon
50

Pirmdien Marseļā notikušais incidents, kura laikā kāds vīrietis ar autofurgonu ietriecās divās autobusa pieturās, nogalinot vienu un smagi ievainojot otru cilvēku, sabiedrībai atgādināja virkni teroraktu, kuros pēdējā laikā Eiropā ekstrēmisti kā slepkavības ieroci izmantojuši spēkratus.

Taču izmeklētāji paziņojuši, ka šajā gadījumā nekas neliecina par saikni ar terorismu, norādot, ka 35 gadus vecajam Francijas pilsonim, kas atradās pie autofurgona stūres, esot "psiholoģiskas" problēmas, lai gan automašīnā tika atrastas divas filozofijai un islāmam veltītas grāmatas.

Pēdējā mēneša laikā Francijā notikuši jau vairāki incidenti, kuros cilvēki, kas cieš no garīgām slimībām, centušies atdarināt islāma ekstrēmistus.

Kolons norādīja, ka no 17 400 cilvēkiem, kurus izlūkdienesti klasificējuši kā radikāļus, trešdaļa, domājams, cieš no garīgām problēmām.

Viņš gan nepaskaidroja, kādā veidā varasiestādes izvērtējušas sarakstā iekļauto personu veselības stāvokli.

Policijas operācijā Marseļā aiztur divus teroristus

Policijas operācijā Marseļā aizturēja 23 un 29 gadus vecus francūžus, kas pievērsušies radikāliem uzskatiem un grasījās sarīkot uzbrukumu.

gallery icon
34

Ministrs tomēr piebilda, ka lūgs psihiatriskās slimnīcas sniegt palīdzību identificēt tās personas, kas rada iespējamus draudus sabiedrībai.

"Ārsta noslēpums, protams, ir svēts, taču tajā pašā laikā mums jāatrod veids, kā neļaut zināmam skaitam indivīdu ar nopietniem garīgiem traucējumiem pastrādāt uzbrukumus," sarunā ar televīzijas ziņu kanālu BFMTV, uzsvēra Kolons.

foto: AFP/Scanpix/LETA
Francijas iekšlietu ministrs Žerārs Kolons norādīja, ka no 17 400 cilvēkiem, kurus izlūkdienesti klasificējuši kā radikāļus, trešdaļa, domājams, cieš no garīgām problēmām.

Terorisma eksperti jau labu laiku brīdina, ka plašā mediju uzmanība, kas tiek veltīta islāma ekstrēmistu vardarbīgajiem noziegumiem, var izsaukt uz vardarbību tendētu psihiski nelīdzsvarotu indivīdu vēlmi tos atdarināt.

Piesaucot Marseļas uzbrukumu, kuru pastrādājusī persona vairākkārt iepriekš tiesāta par vardarbību un laupīšanu, Kolons norādīja, ka "tas nav terorisms, (..) bet tā imitācija".

Terorista uzbrukums policistam pie Parīzes Dievmātes katedrāles

gallery icon
36

6.augustā Parīzē pie Eifeļa torņa tika aizturēts kāds 18 gadus vecs vīrietis, kas bija palaists "atvaļinājumā" no psihiatriskās slimnīcas. Viņš, bruņojies ar nazi un saucot islāma ekstrēmistu iecienīto saukli "Allahu Akbar" ("Dievs ir visvarens"), mēģināja pakļūt garām torņa apsardzei.

Nopratināšanā aizturētais sacījis, ka vēlējies nogalināt karavīru.

Nedēļu vēlāk kāds 32 gadus vecs vīrietis ietrieca savu automobili vienā no picērijām Parīzes pievārtē, nogalinot 13 gadus vecu meiteni un 13 citus cilvēkus ievainojot.

Šis vīrietis, kas bija iedzēris lielu daudzumu medikamentu, apgalvoja, ka vēlējies tādējādi izdarīt pašnāvību.