foto: LETA
Bijušais Rīgas omonietis Konstantīns Mihailovs vērsies Strasbūras tiesā
Bijušais Rīgas omonietis Konstantīns Mihailovs.
Pasaulē
2017. gada 22. augusts, 21:42

Bijušais Rīgas omonietis Konstantīns Mihailovs vērsies Strasbūras tiesā

LETA

Bijušais Rīgas omonietis Konstantīns Mihailovs (Ņikuļins), kam Lietuvā par dalību 1991.gadā notikušajā Medininku robežkontroles punkta slaktiņā piespriests mūža ieslodzījums, vērsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), ziņu aģentūrai BNS apliecinājis viņa advokāts Arūns Marcinkevičs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc viņa teiktā, Strasbūras tiesa apliecinājusi, ka sūdzība reģistrēta, bet tā vēl lems, vai lietu pieņemt izskatīšanai.

Advokāts pagaidām atteicies sīkāk komentēt, ko notiesātais savā sūdzībā vēlas pieprasīt no Lietuvas valsts, vienīgi norādījis, ka, izskatot viņa klienta lietu, pārkāptas Eiropas cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā paredzētās tiesības. Pēc viņa teiktā, Mihailovs šā slaktiņa laikā atradies nevis Medininkos, bet Viļņas OMON bāzē un nav nekādu pierādījumu, ka viņš piedalījies noziegumā.

Personas, kas Strasbūras tiesā vēršas pret kādu valsti, parasti vēlas panākt materiālā vai morālā kaitējuma atlīdzināšanu.

Omoniešu uzbrukumā Medininku robežkontroles punktam 1991.gada 31.jūlija naktī tika nogalināti septiņi Lietuvas robežsargi un muitnieki - Mindaugs Balavaks, Antans Musteiķis, Jozs Janonis, Aļģimants Jozaks, Aļģirds Kazlausks, Staņislovs Orlavičs un Ričards Rabavičs. Izdzīvoja tikai smagi ievainotais muitnieks Toms Šerns.

Kā ziņots, šā gada februārī Lietuvas Augstākās tiesas paplašinātā septiņu tiesnešu kolēģija noraidīja Mihailova advokātu kasācijas sūdzību un apstiprināja iepriekšējo tiesas lēmumu, ka slaktiņš robežkontroles punktā notika organizēti atbilstoši padomju politikai, lai noturētu Lietuvu PSRS sastāvā. Kā uzskatīja tiesneši, Mihailova paskaidrojums, ka viņš nepiedalījās slepkavošanā, ir pretrunā ar dažiem lietas materiāliem un nav šaubu, ka muitas punktam tika uzbrukts kā civilajam objektam ar nodomu nogalināt cilvēkus, kuri tajā dežurēja un kuri nekādā veidā nekonfliktēja ar uzbrucējiem, neprovocēja viņus un viņiem nepretojās, lai gan būtu varējuši to darīt.

Pērn jūnija sākumā Lietuvas apelācijas tiesa atstāja spēkā Mihailovam mūža ieslodzījumu un arī apmierināja Lietuvas Ģenerālprokuratūras prasību pārkvalificēt viņa noziedzīgās darbības no slepkavības ar iepriekšēju nodomu uz noziegumu pret cilvēci. Mihailova un viņa advokātu pārsūdzības apelācijas tiesa noraidīja.

Bijušais Rīgas OMON vienības dalībnieks, 1967.gadā dzimušais Konstantīns Ņikuļins par aizdomās turēto šai lietā tika atzīts 2007.gadā. Tā paša gada oktobrī Lietuvas Ģenerālprokuratūra, pamatojoties uz Eiropas orderi, vērsās pie Latvijas kolēģiem ar lūgumu izdot Ņikuļinu, kas Latvijā jau bija notiesāts par pretvalstisku darbību, bet šai laikā bija kļuvis par Konstantīnu Mihailovu, jo savulaik viņam tika piemērota procesuālā aizsardzība kā lieciniekam Valsts ieņēmumu dienesta Ludzas rajona nodaļas vadītāja Vjačeslava Liscova slepkavības lietā, līdz ar to viņš bija ieguvis pasi uz Latvijas pilsoņa Mihailova vārda. Izmeklēšanā noskaidrots, ka apsūdzētajam ir arī Krievijas pilsonība.

2008.gada janvārī Mihailovs tika izdots Lietuvai, kur Ģenerālprokuratūra 2009.gada janvārī pabeidza viņa lietas pirmstiesas izmeklēšanu, un 2011.gada maijā viņam tika piespriests mūža ieslodzījums par slepkavību ar iepriekšēju nodomu un likts samaksāt valstij 653 850 eiro, lai atlīdzinātu izdevumus par upuru apbedīšanu un pieminekļiem, kā arī viņu ģimenēm izmaksātās kompensācijas.

Viļņas apgabaltiesas spriedumā teikts, ka Mihailovs OMON sastāvā pēc Rīgas OMON komandiera Česlava Mliņņika rīkojuma kopā ar Andreju Laktionovu un Aleksandru Rižovu pastrādāja tīšu slepkavību.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas