foto: EPA/LETA
Vācijas ārlietu ministrs paziņo, ka Erdoana atbalstītāji draud viņa sievai
Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls ar sievu Anki un meitu Mariju.
Pasaulē
2017. gada 22. augusts, 20:35

Vācijas ārlietu ministrs paziņo, ka Erdoana atbalstītāji draud viņa sievai

LETA

Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls, vēl vairāk saasinoties krīzei Berlīnes un Ankaras attiecībās, apsūdzējis Turcijas prezidenta RedžepaTajipa Erdoana atbalstītājus par draudu izteikšanu viņa dzīvesbiedrei.

Sarunā ar televīzijas kanāla NTV ziņu raidījumu Gabriēls otrdien norādīja, ka Erdoana agresīvā retorika "acīmredzami devusi kādam motivāciju ķerties pie draudu izteikšanas un manas sievas vajāšanas".

"Protams, tas ir drausmīgs rezultāts," atzina ministrs, sīkākus paskaidrojumus par notikušo nesniedzot.

Sestdien Erdoans nāca klajā ar asiem personīgiem apvainojumiem Gabriēlam.

"Kas tu esi, lai runātu par Turcijas prezidentu," televīzijā pārraidītā uzrunā Erdoans retoriski vaicāja klāt neesošajam Vācijas ārlietu ministram. "Zini savas robežas! Viņš mani te mācīs! Viņš mūs te mācīs! Cik ilgi tu esi politikā? Cik tev gadu?"

Vācijas un Turcijas attiecības pēdējo gadu laikā strauji pasliktinājušās, taču īpaši tās saasinājušās pēc pagājušā gada neveiksmīgā puča mēģinājuma pret arvien autoritārāko Erdoana režīmu.

Ankara apvērsuma mēģinājumu izmantojusi kā ieganstu vēl plašākām represijām, cenšoties apklusināt gan politisko opozīciju, gan neatkarīgos medijus.

Apsūdzībās par saikni ar puča organizatoriem Turcijā aiz restēm nonākuši arī vairāki Vācijas pilsoņi, tostarp arī žurnālisti un cilvēktiesību aizstāvji.

Vienlaikus Ankara apsūdz Berlīni pat patvēruma piešķiršanu pučistiem un kurdu separātistu kaujiniekiem.

Pēdējo dienu laikā Ankara vēl vairāk aizkaitinājusi Berlīnes varasiestādes, nākot klajā ar aicinājumu turku izcelsmes Vācijas pilsoņiem 24.septembrī gaidāmajās Bundestāga vēlēšanās nebalsot nedz par kancleres Angelas Merkeles pārstāvētajiem konservatīvajiem (CDU/CSU), nedz par viņu pašreizējajiem koalīcijas partneriem un galvenajiem sāncenšiem sociāldemokrātiem (SPD), nedz par opozīcijā esošajiem “zaļajiem”, kas esot "Turcijas ienaidnieki".