foto: REUTERS
Cīņa, kurai sekoja līdzi visa pasaule: mirušā Čārlija vecāki izrāda cēlu žestu
11 mēnešu vecā Čārlija Garda vecāki.
Pasaulē
2017. gada 22. augusts, 15:42

Cīņa, kurai sekoja līdzi visa pasaule: mirušā Čārlija vecāki izrāda cēlu žestu

Kasjauns.lv

28. jūlijā mirušā britu puisīša Čārlija Garda vecāki zaudējuši cīņā par zēna dzīvību. Ļaujoties skumjām, zēna vecāki izrādījuši cēlu žestu citiem ar retām slimībām sirgstošajiem bērniņiem.

Čārlija Garda vecāki nolemj pārtraukt cīņu, jo jau ir par vēlu

Čārlija Garda vecāki nolemj pārtraukt cīņu, jo jau ir par vēlu

gallery icon
34

Čārlijam saziedotos 1,3 miljonus sterliņu mārciņu puisīša vecāki ieguldīs Čārlija Garda fondā, lai palīdzētu ar retām slimībām sirgstošajiem bērniem. 

Vecākiem nauda tika saziedota, lai segtu 11 mēnešus vecā Čārlija medicīnas rēķinus. Naudu ziedojuši vairāk nekā 84 tūkstoši cilvēku. 

“Mūsu skaisto Čārliju ar savu svētību atbalstījuši simtiem tūkstošu cilvēki no visas pasaules. Mēs esam tik neticami pateicīgi par atbalstu un mīlestību, tāpēc vēlētos izmantot šo iespēju, lai paziņotu, ko darīsim ar mūsu dēlam saziedoto naudiņu,” paziņoja Čārlija vecāki.

foto: REUTERS
11 mēnešu vecā Čārlija Garda vecāki.

Viņi paziņojumā presei izteikušies, ka tuvākajās nedēļās tiks izveidots Čārlija Garda fonds, ar mērķi palīdzēt citiem bērniem ar retām ģenētiskām slimībām. 

“Mēs arī plānojam izveidot informācijas centru vecākiem, kuri šobrīd atrodas līdzīgā situācijā, kā pirms pāris mēnešiem atradāmies mēs. Ja ir pieejami līdzekļi, medicīnas personāls nekādā gadījumā nedrīkst atteikt ārstēšanu,” uzsvēruši mirušā Čārlija vecāki. 

Mazā Čārlija vecāku sāpīgā cīņa par mirstošā dēliņa dzīvību

Mazā Čārlija vecāku sāpīgā cīņa par mirstošā dēliņa dzīvību

gallery icon
71

Jau vēstīts, ka 28. jūlijā miris 11 mēnešus vecais puisēns Čārlijs Gards, kurš atslēgts no dzīvību uzturošajām ierīcēm. Vecāku pēdējais lūgums - ļaut Čārlijam nomirt mājās - tika noraidīts, ziņo britu mediji. 

Čārlijs no slimnīcas tika pārvests uz aprūpes namu. Īsi pēc ierašanās tur viņš devās mūžībā. Vecāki arī lūdza vairāk laika, lai atvadītos no bērniņa, taču tika nolemts nevilcināties.

Mazulis sirga ar retu ģenētisku slimību - mitohondriālās DNS vājināšanās sindromu -, kas izraisīja progresējošu muskuļu vājumu, radījusi kaitējumu smadzenēm, turklāt zēns nespēja elpot bez mākslīgās elpināšanas aparāta.

Čārlija vecāki Konija Jeitsa un Kriss Gards vairākus mēnešus cīnījās, lai dēls varētu doties uz ASV. Viņiem izdevās savākt teju 1,5 miljona eiro ziedojumus, kas pilnībā nosedza transportēšanas un ārstēšanas izdevumus, tomēr tiesa to neļāva darīt. Laikam ritot, nāca sāpīgs secinājums, ka vairs puisītim palīdzēt nevar un vislabākajās bērna interesēs ir ļaut viņam iet, tāpēc vecāki nolēma pārtraukt juridisku cīņu par iespēju viņu vest uz ārzemēm. 

Čārlija lieta guva ievērību visā pasaulē, tai uzmanību pievērsa pat Romas pāvests Francisks un ASV prezidents Donalds Tramps, paužot atbalstu zēna vecākiem cīņā par bērna veselību.