foto: BNS Foto/Scanpix/LETA
Lietuvieši Meža ielā sarīko savdabīgu akciju, lai cīnītos pret koku izciršanu
Protestētāji pulcējās Meža ielā, kur saskaņā ar Kauņas pašvaldības datiem izcirstas 80 lielas liepas.
Pasaulē
2017. gada 16. augusts, 23:03

Lietuvieši Meža ielā sarīko savdabīgu akciju, lai cīnītos pret koku izciršanu

LETA

Kauņas iedzīvotāji trešdien protesta akcijā ar skaļu bungu rīboņu un motorzāģu kaukoņu centušies pievērst uzmanību plašai vecu koku izciršanai pilsētā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lietuvieši Meža ielā sarīko savdabīgu akciju, lai cīnītos pret koku izciršanu

Kauņas iedzīvotāji trešdien protesta akcijā ar skaļu bungu rīboņu un motorzāģu kaukoņu centušies pievērst uzmanību plašai vecu koku izciršanai pilsētā.

gallery icon
24

Protestētāji pulcējās Meža ielā, kur saskaņā ar Kauņas pašvaldības datiem izcirstas 80 lielas liepas. Rokās viņi turēja plakātus "Kauņa tiek izcirsta" un "Kauņa turas pretī", kuros parodēta raksturīgā pilsētas pašvaldības uzņēmumu simbolika ar tekstu "Kauņa sakopjas".

"Šie koki bija sakopti, zari izzāģēti, zāģējumu vietas apkoptas - tik tiešām sāp sirds," žurnālistiem sacījusi viena no akcijas rīkotājām Ģiedre Aleksandravičūte.

Vēlāk protestētāji devās uz Neatkarības laukumu, kur atkal skanēja bungas un tika dziedātas tautasdziesmas.

Kauņas vicemērs Simons Kairis trešdien sociālajā tīklā "Facebook" paziņojis, ka tuvākajā laikā koki pilsētā vairs netiks cirsti, kamēr visa situācija nebūs no jauna izvērtēta.

Savukārt pašvaldības administrācijas direktora vietnieks Viļus Šiļausks ziņu aģentūrai BNS norādījis, ka šobrīd tiek izskatīts aicinājums apturēt ciršanas darbus, bet lēmumi vēl nav pieņemti, taču Smetonas alejā, kur darbi jau sākti, tie tiks pabeigti, jo ietves un ielas seguma frēzēšanas darbu laikā esot cietušas koku saknes, tādēļ tie "kļuvuši ļoti nestabili un jebkurā brīdī var nogāzties". "Citās ielās darbus sāksim tad, kad būs apstiprināts turpmākais darbu plāns," viņš piebildis.

Pašvaldības dati liecina, ka dažu mēnešu laikā Kauņā izcirsti aptuveni 589 koki, bet pieminētajā Meža ielā koki esot cirsti pēc pašu iedzīvotāju vēlēšanās - aptuveni 20 cilvēki esot izteikuši lūgumu nomainīt vecos kokus, kuri aizsedz gaismu, ar jauniem kociņiem.

Pašvaldība solījusi, ka rudenī iestādīs pilsētā aptuveni par simts kokiem vairāk, nekā izcirsts, bet kopumā šogad Kauņā esot paredzēts sastādīt aptuveni pusotru tūkstoti jaunu koku.

Pēc Aleksandravičūtes teiktā, pastāv bažas, ka jaunie kociņi netiks galā ar pilsētas piesārņojumu tik labi kā vecie, turklāt satraukumu rada apstāklis, ka ciršanas plāni ar pilsētas iedzīvotājiem netiek saskaņoti.

Advokāts Sauļus Dambrausks, kas pārstāv koku izciršanas pretiniekus, norādījis, ka zaļo zonu apsaimniekošanas noteikumi neatļauj cirst kokus veģetācijas periodā, ja vien to stāvoklis neapdraud cilvēkus, satiksmi vai ēkas, turklāt izcērtamie koki iepriekš ir jāiezīmē, taču tas nav darīts, tādēļ nav iespējams izsekot, vai paveikto darbu apjoms nepārsniedz atļaujās paredzēto.

Atspēkojot argumentu, ka daļa koku izcirsti pēc tam, kad ietves remontdarbu laikā cietušas to saknes, jurists norādījis, ka konkrētajā vietā skaidri redzams - asfalts tur klāts ļoti sen un nekāda rekonstrukcija nav veikta.

"Mēs neesam pret pilsētas sakopšanu un reformām, bet uzskatām, ka tas jāveic saskaņā ar speciālistu atzinumiem, nevis apzaļumotāju loģiku. Apzaļumotāji allaž būs noskaņoti vecā koka vietā ietirgot jaunu kociņu," viņš piebildis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās