89 gadu vecumā mirusi vācu komunistu "lillā ragana"
Pateicoties īpatnējajam matu krāsojumam, viņa bija pazīstama ar palamu "violetā ragana".
Pasaulē
2016. gada 7. maijs, 13:16

89 gadu vecumā mirusi vācu komunistu "lillā ragana"

Jauns.lv

89 gadu vecumā piektdien Čīlē mirusi kādreizējās Austrumvācijas komunistiskā marionešu režīma līdera Ērika Honekera atraitne Margota, paziņojuši viņas ģimenes locekļi.

Honekere, kura Čīlē dzīvoja kopš 1992.gada, mirusi no vēža savā mājā Santjago, vēsta mediji.

Honekers vadīja tā dēvēto Vācijas Demokrātisko Republiku (VDR) no 1971. līdz 1989.gadam un matu bija spiests atstāt īsi pirms Berlīnes mūra krišanas.

Arī viņa sieva Margota savulaik bija ietekmīga persona Austrumvācijas komunistiskajā partijā un ieņēma izglītības ministres amatu.

Pateicoties īpatnējajam matu krāsojumam, viņa bija pazīstama ar palamu "violetā ragana", un, būdama boļševiku stingrās līnijas sekotāja, Honekere bija tieši atbildīga par mācību programmu pakļaušana komunistiskajai ideoloģijai un militarizācijai.

Pēc noziedzīgā marionešu režīma krišanas Honekeri, lai izvairītos no tiesāšanas par cilvēktiesību pārkāpumiem un to vāciešu slepkavībām, kas mēģināja bēgt no "proletariāta paradīzes" uz Rietumiem, meklēja patvērumu Čīles vēstniecībā Maskavā.

Pēc ilgām sarunām, ņemot vērā Ērika Honekera smago veselības stāvokli, viņi beidzot saņēma atļauju doties uz Santjago.

1994.gadā Honekers Čīlē mira no aknu vēža.

Tikmēr Margota līdz pat pēdējam brīdim centās attaisnot sava vīra politisko darbību un viņa vadīto totalitāro režīmu.

Vēl brīdī, kad Vācija svinēja savas atkalapvienošanās desmit gadu jubileju, Honekere apgalvoja, ka VDR "nekad nepazina sociālo nedrošību, trūkumu un postu" un ka tagad apvienotajā Vācijā "cilvēcisko attiecību vietā nācis naudas briesmonis".

2000.gadā klajā laistajā grāmatā "Gespräche mit Margot Honecker über das andere Deutschland" ("Sarunas ar Margotu Honekeri par citādu Vāciju") viņa joprojām uzstāja, ka "ļaunuma saknes ir kapitālistiskās sociālās kārtības iedzimtība".

Tomēr visumā Santjago, kur Honekere dzīvoja kopā ar savu mazdēlu, viņa vadīja klusu dzīvi un tikās tikai ar šauru kreiso ekstrēmistu loku, kas savulaik pēc Augusto Pinočeta apvērsuma bija raduši patvērumu VDR.

Viena no pēdējām reizēm, kad Honekere parādījās atklātībā, bija 2009.gadā VDR 60.gadadienai veltītās svinības, ko bija sarīkojuši kādreizējie čīliešu trimdinieki.

LETA/Foto: EPA/LETA

Tēmas

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.