foto: AP
Trieciens Trampam: Senāts noraida "Obamacare" atcelšanu
Protestētāji pie Kapitolija.
2017. gada 28. jūlijs, 09:16

Trieciens Trampam: Senāts noraida "Obamacare" atcelšanu

LETA

ASV Senāts naktī uz piektdienu noraidījis likumprojektu par daļēju iepriekšējā prezidenta Barakas Obamas ierosinātā veselības aprūpes likuma jeb "Obamacare" atcelšanu, sagādājot kārtējo triecienu Baltā nama pašreizējā saimnieka Donalda Trampa administrācijai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par likumprojektu balsoja 49, bet pret - 51 senators.

Izšķirošā balss piederēja republikāņu senatoram Džonam Makeinam, kurš kopā ar divām mērenām republikāņu senatorēm pieslējies demokrātiem un nobalsojis pret likumprojektu.

"Tā bija vilšanās, tiešām vilšanās," kolēģiem pēc balsojuma, kas bija viens no spraigākajiem Kongresa augšpalātā pēdējo gadu laikā, atzina Senāta republikāņu vairākuma līderis Mičs Makonels. "Man ir žēl, ka ar mūsu centieniem šoreiz vienkārši nebija pietiekami."

Balsojuma rezultāts ir smaga neveiksme republikāņu vadībai un Trampam, kurš bija izvērsis enerģisku kampaņu ap solījumiem atcelt un aizstāt Pieejamās aprūpes likumu, kas tika pieņemts viņa priekšgājēja Obamas laikā 2010.gadā.

Piektdienas balsojums, kas noslēdza vairākus pēdējo mēnešu izdarītos mēģinājumus atcelt "Obamacare ", bija par tā dēvētās "vājās atsaukšanas" likumprojektu, kas paredzēja atcelt vienīgi atsevišķas "Obamacare" daļas, bet likumu pamatā saglabā nemainītu.

Senāta vadība nebija plānojusi "vājo atsaukšanu" padarīt par likumu, bet cerējusi, ka tā kļūs par līdzekli, lai apvienotu spēkus ar Pārstāvju palātas republikāņiem un izstrādātu plašākus atsaukšanas un aizstāšanas plānus.

Tas, ka spēku samērs būs līdzīgs, bija zināms, ņemot ērā, ka republikāņu senatores Sūzana Kolinsa un Līza Murkovska jau iepriekš bija norādījušas, ka šo soli neatbalstīs.

Ap pusnakti Senātā ieradās arī viceprezidents Maiks Penss, lai gadījumā, ja balsu samērs sadalītos tieši uz pusēm, viņš varētu nodot izšķirošo balsi.

Tomēr šāda iespēja viceprezidentam pat nerādās, jo Makeins atteicās pakļauties spiedienam un atbalstīt priekšlikumu.

Kaut arī vairāki demokrāti uzslavēja Makeinu par viņa nostāju, pēc sakāves noskaņojums Senātā saglabājās drūms.

"Mēs nesvinam, mēs izjūtam atvieglojumu," sacīja demokrātu līderis Čaks Šūmers.

"Pāršķirsim lappusi un strādāsim kopā, lai uzlabotu mūsu veselības aprūpes sistēmu," viņš piebilda.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās