foto: Reuters/Scanpix/LETA
Briti tagad rūpīgi pētīs Eiropas Savienības pilsoņu ieguldījumu ekonomikā
Lielbritānijas iekšlietu ministre Embera Rada.
Pasaulē
2017. gada 27. jūlijs, 22:21

Briti tagad rūpīgi pētīs Eiropas Savienības pilsoņu ieguldījumu ekonomikā

LETA

Lielbritānijas valdība ceturtdien uzdeva izpētīt pārējo Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņu ieguldījumu valsts ekonomikā, Apvienotajai Karalistei domājot par imigrācijas sistēmu pēc izstāšanās no bloka.

Lielbritānijā dzīvo vairāk nekā trīs miljoni citu ES dalībvalstu pilsoņu, un daudzas tās ekonomikas nozares ir atkarīgas no ārvalstu darbaspēka.

Iekšlietu ministre Embera Rada ceturtdien paziņoja, ka valdībai ir vajadzīgs "visprecīzākais iespējamais atspoguļojums par pakāpi, kādā Lielbritānijas ekonomika izmanto ES darbaspēku".

Viņa ir aicinājusi neatkarīgu organizāciju - Migrācijas konsultatīvo komiteju - veikt atbilstošu pētījumu.

Kritiķi gan uzskata, ka valdības rīcība ir novēlota, jo pētījuma rezultāti gaidāmi tikai 2018.gada septembrī - sešus mēnešus pirms izstāšanās.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja ir solījusi izbeigt brīvu pārvietošanos no ES, tiklīdz viņas vadītā valsts būs atstājusi bloku. Savukārt uzņēmēji uzsver, ka nav skaidrs, kas notiks, kad valsts 2019.gada martā būs izstājusies no ES.

"Lielbritānijai ir jāturpina būt starptautisko talantu centram," Rada pauda savu viedokli laikrakstā "Financial Times". "Mums jāturpina piesaistīt gudrākos un labākos migrantus no visas pasaules," rakstīja ministre.

Pēc izstāšanās no ES Lielbritānijas ekonomika nepiedzīvos pārrāvumu, mierināja ministre, liekot saprast, ka gaidāms pārejas periods.

Savukārt britu imigrācijas ministrs Brendons Lūiss ceturtdien paziņoja, ka brīva pārvietošanās no ES beigsies 2019.gada pavasarī.