Interesantā eksperimentā zinātnieki meklē pedofilijas vakcīnu
Zviedru zinātnieki meklē vakcīnu pret pedofiliju.
Pasaulē
2016. gada 9. maijs, 06:30

Interesantā eksperimentā zinātnieki meklē pedofilijas vakcīnu

Jauns.lv

Zviedrijas zinātnieki sākuši unikālu medicīnas eksperimentu, cerot radīt vakcīnu pret pedofiliju.

Karolīnas institūta pētījumā piedalīsies 60 cilvēku ar seksuālām novirzēm, kuri var radīt draudus, taču pagaidām ir noturējušies, likumu nepārkāpjot.

Zinātnieki centīsies noskaidrot, vai ar preparātu palīdzību var samazināt risku, ka pedofili pastrādās noziegumus pret bērniem. Līdz šim runa bijusi tikai par pasākumiem pēc noziedznieka notveršanas, taču tajā brīdī bērnam jau ir nodarīts ļaunums.

“Es gribētu fokusēties uz ko citu un atrast preventīvus paņēmienus, lai pašā saknē nepieļautu vardarbību pret bērnu,” teic projekta vadītājs Kristofers Rams.

Pētījums ilgs divus gadus. Sešdesmit brīvprātīgo sadalīs divās grupās, viena saņems preparātus, kas krasi samazina vīrišķā hormona testosterona līmeni organismā, otra – placebo jeb tabletes bez jebkādas ietekmes.

Skenējot smadzenes, zinātnieki pētīs katra pacienta reakciju, aplūkojot foto ar pieaugušajiem un bērniem peldkostīmos vai apakšveļā.

Ne „trusīši”, ne eksperimenta kuratori nezinās, kura grupa saņem īstas zāles. Tā ir ierasta klīnisko pētījumu prakse, lai neviens nevarētu viltot rezultātus un vēlamo uzdot par esošo.

Institūts ir atvēris īpašu telefonlīniju „Preventell”, uz to var piezvanīt katrs, kurš sajutis pedofilas noslieces, šādi zinātnieki cer atrast brīvprātīgos.

Pašlaik vairākās valstīs izmanto ķīmisko kastrāciju jau notiesātiem pedofiliem. Latvijā šajā jautājumā tālāk par diskusijām nav tikuši. Lielbritānijā ir septiņi cietumi, kur daži simti pedofilu saņem medikamentus, lai vājinātu dzimumdziņu, izmanto arī psiholoģisko palīdzību un darba terapiju. Tomēr daudzi nekādu ārstēšanu nepieņem, jo neatzīst savu vainu.


Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock