foto: AFP
Ukrainā sagūstītais Krievijas karavīrs apliecina: "Kopā ar mani karoja vēl citi"
Viktors Agejevs kopā ar māti Svetlanu Agejevu.
Pasaulē
2017. gada 23. jūlijs, 10:10

Ukrainā sagūstītais Krievijas karavīrs apliecina: "Kopā ar mani karoja vēl citi"

LETA

Krievijas karavīrs Viktors Agejevs, kurš jūnijā tika aizturēts Ukrainā, pastāstījis, ka kopā ar viņu Luhanskas teroristu "tautas republikā" karojuši un, domājams, turpina karot 14 Krievijas pilsoņi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ukrainas Drošības dienesta (UDD) priekšsēdētāja Vasila Hricaka preses brīfingā Kijevā tika demonstrēts videoieraksts, kurā bija redzama Agejeva saruna ar Ukrainas specdienesta padomnieku Juriju Tanditu.
Krievijas karavīrs minējis vairāku Krievijas iedzīvotāju vārdus un dienesta pakāpes, kas karo Luhanskas teroristu 2.armijas korpusa 4.brigādē.
Agejeva darbības tiek kvalificētas kā terorisms, atzina Hricaks.
Viņš mudināja Agejeva māti Svetlanu Agejevu, kas ir ieradusies Luhanskas apgabala Starobiļskā tikties ar dēlu, lai viņa vēršas pie Krievijas prezidenta ar aicinājumu "atbrīvot Krievijā un Donbasā visus mūsu ķīlniekus".

foto: AFP
Viktors Agejevs.

Atbilstoši UDD ziņām teroristu gūstā atrodas 134 ukraiņi.
24.jūnijā Luhanskas apgabalā Ukrainas Bruņoto spēku brigāde nogalināja divus Krievijas karavīrus, bet četrus saņēma gūstā, arī 22 gadus veco Altaja novada iedzīvotāju Agejevu.
Agejevs vēlāk apstiprināja, ka nosūtīts uz Donbasu pēc tam, kad Krievijas Rostovas apgabalā parakstījis kontraktu par dienestu Krievijas armijā.
Krievijas Aizsardzības ministrija gan apgalvo, ka Agejevs nav bijis kontraktkaravīrs un ka viņš atvaļinājies pēc regulārā dienesta beigšanas 2016.gada maijā.
Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.
Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.