Pasaulē
2016. gada 12. maijs, 09:33

Cilvēktiesības uzvar veselo saprātu. Ņujorkas bāri nedrīkst liegt alkoholu grūtniecēm

Jauns.lv

Ņujorkas bāri un restorāni nedrīkst atteikt alkoholu grūtniecēm, jo tādējādi tiktu pārkāptas viņu cilvēktiesības, atzinis ASV lielākās pilsētas mēra birojs.

Atbilstoši Ņujorkas Cilvēktiesību likumam diskriminācija grūtniecības dēļ ir "diskriminācija pēc dzimuma pazīmēm" atbilstoši pagājušajā nedēļā publicētajām jaunajām vadlīnijām.

Atteikšanās pasniegt grūtniecēm alkoholiskos dzērienus vai jēlas zivis, kas potenciāli var kaitēt embrijam, ir tiesību pārkāpums, teikts vadlīnijās.

2003.gadā Ņujorkas tiesa atzina, ka bērnu aizsardzības likums nav attiecināms uz grūtniecēm, kuru rīcība var ietekmēt bērna veselību.

Vienlaikus visās Savienotajās Valstīs restorāniem, bāriem un citiem iestādījumiem, kuros tiek pasniegts alkohols, ir pienākums brīdināt par briesmām, kas pastāv, ja lieto alkoholu, esot stāvoklī.

18 ASV štatos grūtniecības laikā nevēlamu vielu lietošana ir pielīdzināta vardarbībai pret bērnu.

Alkohola lietošana, esot gaidībās, var izraisīt augļa alkohola sindromu un priekšlaicīgu dzemdību sarežģījumus, brīdina ANO Pasaules Veselības organizācija.

10% ASV grūtnieču atzinušas, ka lietojušas alkoholu grūtniecības pirmajās 30 dienās, liecina ASV Slimību kontroles un prevencijas dati.

BNS/Foto: Vida Press