foto: Reuters / Sacanpix / LETA
Ziemeļkoreja noliedz ieslodzītā amerikāņu studenta spīdzināšanu
Drīz vien pēc atbrīvošanas par politiska plakāta noraušanu Phenjanas viesnīcā, nenākot pie samaņas, miris 22 gadus vecais amerikāņu students Otto Vormbīrs.
Pasaulē
2017. gada 23. jūnijs, 14:18

Ziemeļkoreja noliedz ieslodzītā amerikāņu studenta spīdzināšanu

LETA

Ziemeļkoreja piektdien noraidīja pieņēmumus, ka tajā būtu spīdzināts amerikāņu students Oto Vormbīrs, kurš neilgi pēc atbrīvošanas no ieslodzījuma un repatriācijas uz ASV nomira.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mūsu iestādes pret visiem noziedzniekiem (..) izturas atbilstoši valsts likumiem un starptautiskajiem standartiem, un Vormbīrs nebija izņēmums," pavēstīja Ziemeļkorejas Nacionālās samierināšanas padomes pārstāvis.

Viņš arī kritizēja Dienvidkoreju par centieniem izmantot šo gadījumu, lai panāktu sešu Ziemeļkorejā ieslodzītu dienvidkorejiešu atbrīvošanu.

"Tie, kuriem nav nekādas izpratnes par to, cik labi mēs izturējāmies pret Vormbīru (..) uzdrošinās runāt par "sliktu izturēšanos" un "spīdzināšanu"," amatpersonas teikto citēja Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija savukārt pēc tam vainoja Vašingtonu par nomelnošanas kampaņas izvēršanu.

Ziemeļkorejā aizturētais ASV students

Ziemeļkorejas Augstākā tiesa piesprieda 15 gadu spaidu darbos 21 gadu vecajam Virdžīnijas Universitātes studentam Oto Vormbīram.

gallery icon
15

Jau ziņots, ka ASV pirmdien miris no Ziemeļkorejas repatriētais amerikāņu students Oto Vormbīrs, kurš atradās komā kopš ieslodzījuma spaidu darba nometnē.

Par 22 gadus vecā Vormbīra nāvi paziņoja viņa ģimene.

Vormbīrs, kurš bija izcietis 18 mēnešus no 15 gadu ilgā ieslodzījuma Ziemeļkorejas spaidu darba nometnē, uz ASV tika repatriēts pagājušajā nedēļā.

Virdžīnijas Universitātes students Vormbīrs 2016.gada janvāra sākumā tika apcietināts, kad viņš mēģināja atstāt Ziemeļkoreju. Students vēlāk atzinās, ka bija paņēmis politisku plakātu no tikai personālam paredzētas zonas Phenjanas viesnīcā, kur uzturējās viņa tūristu grupa.

Vormbīrs 2016.gada februāra beigās reportieru un diplomātu priekšā Phenjanā raudot lūdza viņu atbrīvot un sacīja, ka ir izdarījis "lielāko kļūdu savā mūžā". Saskaņā ar Ziemeļkorejas valsts mediju ziņām Vormbīrs sacīja, ka nozagt plakātu viņam uzdevusi kāda metodistu baznīcas locekle Ohaio štata Vaiomingas pilsētā, kas gribējusi to "kā trofeju".

2016.gada martā tiesa viņam piesprieda 15 gadus spaidu darbos par propagandas plakāta noņemšanu, kas tika atzīta par "naidīgu rīcību" pret Ziemeļkoreju.

Vormbīrs komā atradās vairāk nekā gadu, arī atbrīvošanas brīdī. Pēc viņa repatriācijas ārsti paziņoja, ka Vormbīram ir smagi smadzeņu bojājumi, tomēr nav zināms, kas tos izraisījis.

Ieslodzījumā Ziemeļkorejā joprojām atrodas trīs amerikāņi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās