Erdogans: "Turcija gatavojas "attīrīt" Sīrijas robežas pretējo pusi no teroristiem"
Erdogans: "Mēs veicam visu nepieciešamo sagatavošanos, lai attīrītu robežas pretējo pusi Kilisas problēmu dēļ."
Pasaulē
2016. gada 12. maijs, 19:29

Erdogans: "Turcija gatavojas "attīrīt" Sīrijas robežas pretējo pusi no teroristiem"

Jauns.lv

Turcija gatavojas "attīrīt" robežas Sīrijas pusi no džihādistu grupējuma "Islāma valsts", ceturtdien paziņoja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, šādi reaģējot uz kārtējiem "Islāma valsts" raķešu triecieniem Turcijas pierobežas pilsētā Kilisā.

"Mēs veicam visu nepieciešamo sagatavošanos, lai attīrītu robežas pretējo pusi Kilisas problēmu dēļ," sacīja prezidents.

Kopš janvāra "Islāma valsts" raķešu triecienos Kilisā nogalināti apmēram 12 cilvēki. Turcijas armija līdz šim atbildējusi ar artilērijas uguni, tomēr arvien biežāk izskan pieņēmumi, ka Ankara "Islāma valsts" kontrolētajās teritorijās Sīrijā varētu iesūtīt sauszemes karaspēku.

"Laikā, kad mūsu pilsoņi katru dienu iet bojā Kilisas ielās asinsliecinieku nāvē no pretējās puses izšauto raķešu triecienos, ko mēs varam sagaidīt no mūsu sabiedrotajiem," vaicāja Erdogans. "Ļaujiet man to šeit pateikt, mēs nekavēsimies spert paši savus soļus, ja tas būs nepieciešams."

Atbilstoši Turcijas mediju ziņām 20 Turcijas karavīru komanda nedēļas nogalē jau iekļuvusi Sīrijas teritorijā izlūkošanas misijā, lai apzinātu "Islāma valsts" vienības, kas šauj raķetes uz Turcijas teritoriju.

Tas, kas notiek Kilisā, būs "lakmusa pārbaude", kas apliecinās "Islāma valsts" pretinieku koalīcijas nodomu nopietnību cīnīties ar šiem draudiem, skaidroja Erdogans.

"Mēs neticam nevienas valsts nodomu nopietnībai, kas nav pieredzējusi to, kā raķetes krīt mūsu pilsētā, tā, kā tas varētu būt Maskavā, Londonā, Briselē, Vašingtonā, Parīzē vai Berlīnē," viņš sacīja.

Turcijas NATO sabiedrotie vairākkārt pārmetuši Ankarai, ka tā varētu darīt vairāk cīņā pret "Islāma valsti". Pēdējo nedēļu laikā, kopš "Islāma valsts" atkal sākusi apšaudīt Turciju no Sīrijas teritorijas, Ankara, kā šķiet, šos centienus pastiprinājusi.

   

LETA/Foto: AFP/LETA