Beļģija nolemj sākt gaisa triecienus pret "Islāma valsti" arī Sīrijā
Beļģija savu iznīcinātāju "F-16" gaisa triecienus pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" Irākā paplašinās arī uz Sīriju.
Pasaulē
2016. gada 13. maijs, 20:17

Beļģija nolemj sākt gaisa triecienus pret "Islāma valsti" arī Sīrijā

Jauns.lv

Beļģija savu iznīcinātāju "F-16" gaisa triecienus pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" Irākā paplašinās arī uz Sīriju, piektdien paziņoja Beļģijas valdība, pastiprinot cīņu pret džihādistiem pēc martā notikušajiem teroraktiem Briselē.

"Saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) 2249.rezolūciju iesaiste notiks tajās Sīrijas teritorijās, kuras kontrolē "Islāma valsts" un citi teroristiskie grupējumi," pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja Beļģijas premjerministra Šarla Mišela preses sekretārs.

"Mērķis būs iznīcināt šo grupējumu slēpņus," viņš teica un piebilda, ka gaisa triecienus Sīrijā Beļģija sāks 1.jūlijā.

Beļģija pirmo gaisa triecienu pret "Islāma valsti" Irākā veica 2014.gada beigās, piedaloties ASV vadītajā koalīcijā. Tā nolēma neiesaistīties triecienos Sīrijā, jo sabiedrība bažījās, ka tas var novest pie plašāka konflikta.

Tomēr pēc 13.novembra uzbrukumiem Parīzē, kur gāja bojā 130 cilvēku, noskaņojums mainījās.

Marta sākumā Beļģijas ārlietu ministrs Didjē Reinderss paziņoja, ka valdība pārskata savu pozīciju, jo nav vērts vērsties pret "Islāma valsts" mērķiem tikai Irākā.

Līdzīgi Nīderlandei un Dānijai pozīciju mainīja arī Lielbritānija, kas decembrī sāka gaisa triecienus pret "Islāma valsts" mērķiem Sīrijā.

Mišela preses pārstāvis nenorādīja iemeslus Beļģijas valdības politikas maiņai, bet tā notikusi pēc tam, kad "Islāma valsts" uzņēmās atbildību par 22.marta teroraktiem Briselē, kuros gāja bojā 32 cilvēki.

Gan Parīzes, gan Briseles terorakti tiek saistīti ar vienu un to pašu džihādistu šūniņu, kas saistīta ar "Islāma valsti" Sīrijā.

LETA/Foto: EPA/LETA