Krievijā aiztur Igaunijas nepilsoni, drošībnieki viņu tur aizdomās par spiegošanu
Krievijas varas iestādes par notikušo ierosinājušas krimināllietu.
Pasaulē
2016. gada 13. maijs, 23:31

Krievijā aiztur Igaunijas nepilsoni, drošībnieki viņu tur aizdomās par spiegošanu

Jauns.lv

Igaunijas Drošības policija apstiprinājusi valsts iedzīvotāja, nepilsoņa Arsena Mardaleišvili aizturēšanu Krievijā apsūdzībās par spiegošanu, bet plašsaziņas līdzekļi vēstī, ka aizturētais līdz 2010.gadam bija prokremliskās organizācijas "Naktssardze" biedrs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Drošības policija ir informēta par šo lietu," aģentūrai BNS teica tās preses pārstāvis.

2010.gadā portāls "Delfi.ee" vēstīja, ka tā gada februārī astoņi aktīvisti, tostarp Mardaleišvili, pametuši "Naktssardzi", kā iemeslu minot neapmierinātību ar tās līderu Dmitrija Lintera un Maksima Revas darbību.

Astoņu personu pēc aiziešanas no "Naktssardze" izplatītajā paziņojumā Linters un Reva apsūdzēti par organizācijas statūtu ignorēšanu, savu darbību nekoordinēšanu ar citiem, mērķu paziņošanu, lai gan citi organizācijas biedri tam nav piekrituši, kā arī organizācijas izmantošanu savu personīgo mērķu sasniegšanai, vēstīja Igaunijas sabiedriskās raidorganizācijas ERR portāls krievu valodā.

"Naktssardze" bija galvenā organizācija aiz protestiem pret Igaunijas varasiestāžu lēmumu pārvietot pieminekli padomju karavīriem jeb tā dēvēto Bronzas kareivi uz karavīru kapsētu. Saistībā ar pieminekļa pārvietošanu 2007.gada aprīlī Tallinā un vairākās Igaunijas ziemeļaustrumu pilsētās izcēlās plašas nekārtības.

Igaunijas Uzņēmumu reģistrs liecina, ka 1969.gadā dzimušais Mardaleišvili kopš 2008.gada ir Igaunijas Vienotās kreiso partijas biedrs.

Jau vēstīts, ka Igaunijas iedzīvotājs bez noteiktas valstiskās piederības aizturēts Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā, pēc Igaunijas varasiestāžu rīkojuma vācot slepenu militāra rakstura informāciju.

"Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) Sanktpēterburgā aizturējis Igaunijas iedzīvotāju un nepilsoni Arsenu Mardaleišvili, kurš dzimis 1969.gadā, aizdomās par nozieguma pastrādāšanu pēc Krievijas Kriminālkodeksa 276.panta (spiegošana)," informējis FDD preses dienests.

"Mardaleišvili, rīkojoties pēc Igaunijas Iekšlietu ministrijas Drošības policijas biroja rīkojuma, apzināti vāca slepenu militāro informāciju par Krievijas bruņotajiem spēkiem," tas norādīja.

FDD preses dienestā paziņoja, ka militāra rakstura informācijas noplūdināšana ārvalstīs "varēja kaitēt valsts aizsardzības spējām".

Krievijas varas iestādes par notikušo ierosinājušas krimināllietu.

LETA/Foto: EPA/LETA