foto: LETA
Ukraiņu režisors Lozņica Kannās nosoda Krievijas vēršanos pret Serebreņņikovu
Krievu teātra un kinorežisors Kirils Serebreņņikovs.
Pasaulē
2017. gada 25. maijs, 19:11

Ukraiņu režisors Lozņica Kannās nosoda Krievijas vēršanos pret Serebreņņikovu

LETA

Ukraiņu kinorežisors Sergejs Lozņica ceturtdien Kannu kinofestivālā nosodīja Krievijas varasiestāžu veikto kratīšanu Maskavas Gogoļa centra mākslinieciskā vadītāja un režisora Kirila Serebreņņikova dzīvoklī un teātrī.

Mirkļi no Kirila Serebreņņikova iestudētās izrādes „Raiņa sapņi”

gallery icon
16

"Tas patiešām padara mani traku," Lozņica paziņoja pēc savas spēlfilmas "Lagidna" ("Lēnprātīgā") izrādīšanas Kannās.

"Es pavisam noteikti neciešu patvaļību, un tas ir tieši tas, kas Maskavā notika ar Kirila Serebreņņikova Gogoļa teātri," teica Lozņica.

Krievijas varasiestādes otrdien veica kratīšanu valsts finansētajā Gogoļa centrā un Serebreņņikova dzīvoklī, apturot mēģinājumus. Izmeklēšanas ietvaros konfiscēti arī aktieru telefoni.

Serebreņņikovs, kurš Gogoļa centru vada kopš 2012.gada, arī izsaukts uz nopratināšanu. Viņam piemērots liecinieka statuss lietā par valsts naudas piesavināšanos.

Varasiestāžu rīcība izraisījusi ievērojamu Krievijas kultūras darbinieku protestu. Maskavas Lielā teātra ģenerāldirektors Vladimirs Urins paziņojis, ka nosūtījis vēstuli Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, kurā protestēts pret izmeklēšanas gaitu.

Atklāj 70. Kannu kinofestivālu

Pastiprinātas drošības apstākļos trešdien tiek atklāts 70. Kannu kinofestivāls. Bruņoti policisti patrulē Franču rivjēras kūrorta lidostā un dzelzceļa stacijā, kā ...

gallery icon
82

Lozņicas filma "Lagidna" ir viena no 19 filmām, kas Kannās cīnās par festivāla galveno balvu - "Zelta palmas zaru".

Latvijā uzņemtā filma stāsta par sievieti, kura iziet cauri pārdzīvojumiem, cenšoties iegūt ziņas par savu ieslodzīto vīru.

Lozņica norādīja, ka, lai arī filma ir piedāvājusi ļoti noteiktu Krievijas sabiedrības attēlojumu, tajā atrodamās tēmas ir daudz universālākas.

"Jums nevajadzētu šo stāstu attiecināt tikai uz noteiktu valsti," aicināja režisors.

"Tā ir valsts mašīna, pret ko es vēršos. Vairumā valstu ir valsts un tad ir valsts mašīna," piebilda Lozņica.