Mančestras terorista tēvs aizstāv savu dēlu: "Par to atbildīgs ir kāds cits"
Pasaulē
2017. gada 25. maijs, 11:25

Mančestras terorista tēvs aizstāv savu dēlu: "Par to atbildīgs ir kāds cits"

Kasjauns.lv

"Viss bija normāli," saka Ramadans Abedi, kuru aizturēja Tripoles pretterorisma spēki. Tēvs intervijā atklāj, ka viņa dēls Salmans ģimenei paziņojis, ka dodas svētceļojumā uz Meku.

Mančestras terorista tēvs Ramadans Abedi

gallery icon
5

Pašnāvnieka tēvs, kurš Mančestrā nogalināja 22 Arianas Grandes koncerta apmeklētājus pastāstīja, ka viņš ar dēlu pa telefonu runājis pirms piecām dienām.

"Es ieslēdzu TV un ieraudzīju "BBC World", sekoju ziņu pārraidei. Nākamajā dienā ap vieniem es ziņās uzzināju, ka aizdomās tur Salmanu Abedi," stāsta tēvs.

Mančestra piemin terorakta upurus

CIlvēki otrdienas vakarā pulcējās Mančestrā, Alberta laukumā, lai pieminētu 22 bojāgājušos cilvēkus spridzinātāja pašnāvnieka sarīkotajā eksplozijā pirmdienas vakarā pēc amerikāņu ...

gallery icon
87

"Es negaidīju, ka tas notiks, nekad... Viņš nebija, viņš neteica, ka dosies uz Mančestru..." turpina tēvs.

"Viņš apgalvoja, ka dosies svētceļojumā uz Meku, viņam ir īpašs uzdevums," skaidro Ramadans.

"Salmans studēja Nortendenas koledžā Mančestras dienvidos, viņam skolā nebija nekādu problēmu, un viņš pelnīja labas atzīmes," stāsta tēvs.

Sprādziens Arianas Grandes koncertā Mančestrā

Sprādzienā amerikāņu dziedātājas Arianas Grandes koncertā Mančestrā pirmdienas vakarā gājuši bojā vismaz 19 cilvēki, bet vēl 50 ievainoti.

gallery icon
52

"Es runāju ar viņu apmēram pirms 5 dienām... Nebija aizdomas par kaut ko sliktu, viss bija normāli," stāsta tēvs.

"Salmans nepieder nevienai organizācijai, un es zinu, ka viņš nepieder, jo mēs ģimenē par visu runājam, un viņš neko neslēpa."

foto: AP/Scanpix/LETA
Salmans Abedi uzspridzinājās pie Mančestras arēnas foajē un nogalināja 22 Arianas Grandes koncerta apmeklētājus, tostarp arī bērnus.

"Esmu pārliecināts, ka Salmans to neizdarīja viens, par to atbildīgs ir kāds cits. Drošības iestādes dara kaut ko pret lībiešu kopienu, īpaši pret jauniešiem," pārliecināts ir tēvs.

"Viņš nekur nebija braucis, es pārbaudīju abas pases, tajās nekā nebija, viņš nebija ceļojis uz Sīriju," turpina tēvs.

"Mēs nosodām teroraktus, kas vērsti pret nevainīgiem cilvēkiem," strikti pasaka Ramadans.

Policija mēģina savilkt tīklu ap Mančestras pašnāvnieku, veicot vairākus arestus Lielbritānijā un Tripolē, bet ASV mediji nopludināja izmeklēšanas detaļas, radot bažas, ka gaidāms vēl kāds uzbrukums.

Tikmēr kāds Abedi radinieks pavēstījis, ka Tripolē Lībijas varasiestādes  bez tēva aizturējušas arī viņa brāli Hašemu Abedi, kas, tāpat kā Salmans, arī dzimis Lielbritānijā.

Policijas pārstāvis sacīja, ka brālis zinājis par Abedi uzbrukuma plānu un viņi abi piederējuši pie grupējuma "Islāma valsts".

foto: AP/Scanpix/LETA
Teroristra brālis Hašems Abedi, kuru aizturējusi Tripoles varasiestādes.

Abedi radinieks, kurš vēlējās palikt anonīms, atklāja, ka Salmans Abedi ieradies Mančestrā no Lībijas četras dienas pirms terorakta sarīkošanas.

"Viņa tēvs vēlējās, lai dēls paliek Lībijā, bet Salmans uzstāja, ka dosies uz Mančestru," atklāja radinieks.

Brāļu Abedi vecāki ir Lībijas pilsoņi, kuri pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados ieguva patvērumu Lielbritānijā, bēgot no toreizējā Lībijas diktatora Muamara Kadafi režīma.

Lielbritānijā dzimušais 22 gadus vecais Salmans Abedi, kurš bija nonācis drošības dienestu redzeslokā, nogalināja 22 cilvēkus koncerta norises vietā, kuru apmeklēja tūksotšiem bērnu un pusaudžu.

Salmans Abedi piedzima Mančestrā 1994. gadā.

Mančestras policija arestējusi piecus vīriešus un vienu sievieti, tādējādi kopumā tikuši nopratināti septiņi cilvēki, kā arī pārbaudījuši vairākas adreses centrālajā Anglijā un tās ziemeļos.