foto: ekrānuzņēmums no video
Kāpēc tā pazemojam Anglijas latviešus? Jānis no Liverpūles sašutis par rupjībām internetā
“Ceru, ka šis video aizies pa visiem sociālajiem un ziņu portāliem, un sasniegs arī šo rupekļu ausis,” saka Jānis.
Pasaulē
2017. gada 29. maijs, 06:20

Kāpēc tā pazemojam Anglijas latviešus? Jānis no Liverpūles sašutis par rupjībām internetā

Kasjauns.lv

Anglijā dzīvojošo latvieti Jāni Tribli-Runcīti pamatīgi sarūgtinājusi dzimtenē mītošo attieksme pret tiem tautiešiem, kuri šobrīd dzīvo britu salās. Atklāti runāt par savstarpējo necieņu Jānis izlēmis pēc tam, kad palasījis komentārus Latvijas ziņu portālos, kur nesen pamatīgi izsmieti Anglijas latviešu sarīkotā grupas “Musiqq” koncerta apmeklētāji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas dueta “Musiqq” koncerts norisinājās 22. aprīlī, sestdienā, Anglijas pilsētā Lesterā. Pasākumu organizēja vietējo latviešu bezpeļņas asociācija “Bērzes Strazdi”.

Uzrunājot Latvijā dzīvojošos ierakstītā video, Jānis norāda, ka Anglijas latvieši par viņiem sarīkoto koncertu teikuši vien labus vārdus savukārt Latvijas ziņu portālos, kuros pasākums arī atspoguļots, komentāru sadaļa bijusi pārpilna ar dzimtenē palikušo negācijām un rupjībām.

Anglijas latvieši ballējas "Musiqq" koncertā Lesterā

"Musiqq" koncerts Anglijas pilsētā Lesterā pulcējis aptuveni 400 apmeklētājus - no Latvijas aizbraukušos ļaudis.

gallery icon
34

“Šinī pusē viss ir lieliski”

Tautiešu krasās attieksmes un viedokļu atšķirības Jānis pamanījis pēc tam, kad vietējā informatīvajā portālā Mesesamseit.co.uk ievietotās cilvēku atsauksmes salīdzinājis ar to, kas par nesen notikušo “Musiqq” koncertu teikts Latvijas interneta mediju komentāru sadaļās.

“Tur [angļu portālā] bija daudz bilžu, pozitīvas atsauksmes, ļoti skaisti “like” un tā tālāk, un tā tālāk. Šinī pusē viss ir lieliski. Ko es ar to gribu pateikt... ja latvietis vai kāda organizācija šeit, Lielbritānijā, rīko pasākumus, tas tiek novērtēts,” stāsta Jānis.

Anglijas latvietes nosauc par resnām

Taču Latvijā attieksme pret ārzemēs dzīvojošo tautiešu aktivitātēm bijusi klaji nicinoša: “Esmu atvēris vienu portālu, kurā... es esmu tiešām fascinēts par šiem burvīgiem komentāriem. Es nesaprotu, kāpēc viņiem [cilvēkiem] ir jāsēž no rītiem un jākomentē kaut kas negatīvs.”

Inna: “Tādas apaļas latviešu zeltenes... fish and chips piestūmušās.”

“Inna, kāpēc tu savu uzvārdu nevari uzrakstīt? Tikai tāpēc, ka bail ir? Ieies tavā “Facebook” profilā un apskatīties, cik tu esi apaļa? Tā nevar par cilvēkiem runāt. Pieej pie spoguļa un apskaties savus apaļumus,” video uzrunā atbild Jānis, “Tātad, Inna, tu jau zini, ka te, Anglijā ir “fish and chips”. Tātad tu esi šeit pabijusi un es domāju, ka noteikti esi pabijusi arī “fish and chips” restorānā.”

Paldies, UK-LV 🇱🇻#MUSIQQ

A post shared by Emīls Balceris (@ebalceris) on

Ita: “Latvieši kā jau latvieši – atkal pudeles rokās un plātās”

”Pudeles arī jūsu galā ir rokās. Un arī jūs nevis plātāties, bet dzerat,” piebilst Jānis.

Musiqq with the girls and Helmuts 😻#latviannight #musiqq

A post shared by Diana (@pr.diaana) on

Turpinājumā Jānis vietējiem iesaka neinformēt Latvijas medijus par to, kas notiek Anglijā. Tādējādi vienkārši tiekot “barota” viņu statistika. Tā vietā labāk mēģināt gūt publicitāti un atpazīstamību Lielbritānijas medijos, jo tur cilvēki esot atsaucīgāki.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

“Ceru, ka šis video aizies pa visiem sociālajiem un ziņu portāliem, un sasniegs arī šo rupekļu ausis,” nobeigumā piebilst Jānis.

Jānis Anglijā vada savu radiostaciju

Pats Jānis Liverpūlē, Anglijā dzīvo un strādā jau 14 gadus. Paralēli dienas darbam viņš vada savu interneta radio “Radio ONFM”.

“Šī radiostacija ir domāta Anglijā dzīvojošajiem latviešiem. Informējam par aktuālākajiem notikumiem un mēģinām izklaidēt vietējo latviešu publiku. Tā tika radīta paša spēkiem un sākotnēji bija vien kā hobijs,” sarunā ar portālu Kasjauns.lv izstāsta puisis.

Pirms dažām dienām Jānis pats Anglijā intervējis pašmāju reperus Reiku un Elfu, kuriem, līdzīgi kā "Musiqq", Šefīldā bija ieplānots koncerts.

Latvieši bauda Reika uzstāšanos Šefīldā

Svētdien, 30.aprīlī, Anglijas pilsētā Šefīldā pirmo reizi ar solokoncertu uzstājies Latvijā populārais reperis Reiks, informē pasākuma organizatori.

gallery icon
17

Iespēju robežās arī pats Jānis organizē dažādus savai auditorijai saistošus pasākumus un aicina ciemiņus. Pēc viņa iniciatīvas Anglijā viesojušies tādi pašmāju mākslinieki kā Andris Kivičs, "Tranzīts" un daudzi citi.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Jānis Triblis-Runcītis ar pašmāju mūziķi Andri Kiviču Anglijā.

Uz Latvijas nākotni raugās skeptiski

Runājot par situāciju Latvijā, Jānis neslēpj, ka šobrīd ir visai skeptiski noskaņots. Viņaprāt, tuvākajā laikā nekas nemainīsies.

“Žēl, protams, tā teikt, bet kamēr viens velk savā kabatā un otrs savā, par cilvēkiem netiek domāts. Viņi [politiķi] dala savus krēslus, izceļas ar runāšanu un nedarīšanu. Tikko kā Saeimā parādās kāds jauns politiķis un aposta gaisu, arī viņš primāri sāk domāt par to, kā pašam nopelnīt. Tieši tādēļ domāju, ka Latvijā nekas diži nemainīsies,” Kasjauns.lv pauž Jānis.

Viņš ir pārliecināts, ka Latvijā neatgriezīsies un piebilst, ka vairums britu salās aptaujāto latviešu arīdzan neapsver braukt atpakaļ.

Jānis arī aicina saprast to, cik grūti praktisku apsvērumu dēļ ir atgriezties tiem, kuri Anglijā pilnībā izveidojuši savu dzīvi, laiduši bērnus skolās vai bērnudārzos.

Iemesls nav nauda, iemesls ir attieksme pret Latvijas iedzīvotājiem,” piebilst puisis.