foto: Mikhail Metzel/TASS
Kārtējie skandalozie atklājumi: Putina pavārs esot izveidojis Krievijā lielāko mafijas karteli
Par Putina pavāru dēvētais Sergejs Prigožins esot pamatīgi apzadzies daudzu desmitu miljonu eiro apmērā, nodibinot mafiozu karteli Krievijas armijas apgādei.
Pasaulē
2017. gada 23. maijs, 06:11

Kārtējie skandalozie atklājumi: Putina pavārs esot izveidojis Krievijā lielāko mafijas karteli

Kasjauns.lv

Par Putina pavāru dēvētais Krievijas uzņēmējs Jevgēņijs Prigožins esot izveidojis karteli un apzog Krievijas militāristus, apgalvo Kremļa kritiķis, opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļņijs. Izveidojot noziedzīgu uzņēmumu shēmu, viņš esot apguvis vairāk nekā 23 miljardus rubļu (360 miljoni eiro).

Vismaz trešdaļa no šīs summas ir nozagta, lēš opozicionārs. Prigožins, izveidojot uzņēmumus, kas reģistrēti uz viņa draugu un paziņu un pat mātes vārda, esot dabūjis kontraktus par kara pilsētiņu apgādi. Jāatgādina, ka padomju laikā ar PSRS armijas pilsētiņu apgādi nodarbojās priviliģēts tirdzniecības uzņēmums „Vojentorg”, kas nepaļāvās vispārējai kārtībai un bija „ārpus likuma”. Iespējams, ka tagad šī tradīcija ir turpinājusies. Navaļnija vadītais Korupcijas apkarošanas fonds atklājumus par Prigožina mahinācijām nodevis Krievijas pretmonopola dienestam, kur ierosināta lieta. Šis ir lielākais atklātais kartelis Krievijas vēsturē, saka Navaļņijs.

Prigožins jeb Putina pavārs ir Krievijas prezidentam pietuvināts uzņēmējs, pret kuru vērstas arī ASV sankcijas saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā. Viņš ir ciešās biznesa attiecībās ar Aizsardzības ministriju, noslēdzis ar tās uzņēmumiem līgumus par karabāzu uzturēšanu, karavīru un skolēnu ēdināšanu. Viņš arī uztur tā saukto „troļļu armiju”, kuras darbinieki internetā izplata Kremlim tīkamus viedokļus un propagandu.

Plašai sabiedrībai maz zināmais Prigožins ir uzņēmējs un miljardieris no Sanktpēterburgas, kurš par savu pārticību var būt pateicīgs Putinam. Septiņdesmito gadu beigās un astoņdesmito sākumā par kriminālnoziegumiem divas reizes sodītais Prigožins cietumā pavadījis deviņus gadus. Tagad viņš ir viens no lielākajiem valsts pasūtījumu saņēmējiem. Prigožina kāpšana pa slavas un karjeras kāpnēm sākās 2001. gadā, kad viņa atvērtajā restorānā paviesojies Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš bija sajūsmināts par restorānā pavadīto laiku. Pakāpeniski Prigožins kļuva par galveno Putina ballīšu organizētāju, kurš personīgi izstrādā ēdienkartes un pasniedz maltītes.

Pēdējo piecu gadu laikā Prigožina uzņēmumi saņēmuši valsts pasūtījumus vairāk nekā 200 miljardu rubļu jeb teju trīs miljardu eiro apmērā.

Pētot valsts pasūtījuma reģistru, Navaļnija komanda atklājusi, ka ar Prigožinu saistīta virkne fiktīvu uzņēmumu, kuru vienīgais uzdevums ir radīt viltus konkurenci valsts konkursos, nodrošinot iespēju uzvarēt konkursā ar maksimālo iespējamo summu. Desmitiem kompānijas ir apvienotas korupcijas shēmā, ko vada Prigožins, norāda Navaļnijs. Visām šīm firmām izrādījās viena IP adrese, kura pieder uz Prigožina mātes vārda reģistrētai firmai. Turklāt visi šo kompāniju oficiālie dokumenti konkursiem noformēti identiski līdz pat sīkām kļūdiņām tekstā, skaidro Navaļnijs.

Šonedēļ Krievijas pretmonopola dienestam jāsniedz atzinums par Navaļņija atklāto karteļa shēmu. Kremļa kritiķi gan šaubās, ka Putina virtuves pārzinātājs varētu tikt notiesāts. Tiek pieļauts, ka Krievijas prezidents centīsies notušēt sava barotāja pārkāpumus un viņa mahinācijas tiks „norakstītas”.