Histērija Krievijā turpinās: Eirovīzija esot "piesmējusi" krievu dvēseli. VIDEO
Sergeja Lazareva un Džamalas “duelis” Eirovīzijā radījis veselu vētru mūsu kaimiņvalstī Krievijā.
Pasaulē
2016. gada 18. maijs, 06:45

Histērija Krievijā turpinās: Eirovīzija esot "piesmējusi" krievu dvēseli. VIDEO

Jauns.lv

Nākamgad uz Eirovīzijas konkursu, kas notiks Ukrainā, Krieviju pārstāvēt jāsūta Krievijas armijas koris. Kijevā savu valsti vēlas pārstāvēt arī Josifs Kobzons, bet ar nosacījumu, ka viņu izslēgs no melnā saraksta. Krievija Eirovīzijā „piesmieta” tā, kā to pirms teju simts gadiem aprakstījis dižais proletariāta vadonis Ļeņins.

Krievijā pilnā sparā turpinās histērija saistībā ar Džamalas uzvaru Eirovīzijā. Tiek piesauktas visas iespējamās atrunas, lai pierādītu, ka rezultāti ir falsificēti un eiropieši speciāli ieriebuši krieviem par Krimas okupāciju. Tiek piesaukts pat Ļeņins. Proletariāta vadonis teju vai prognozējis šādu ņirgāšanos par Krievijas nomelnošanu.

„Iznāca tāpat kā Ļeņina referātā par pārtikas nodokli (1921. gada maijā) – formāli viss ir pareizi, bet pēc būtības tā ir ņirgāšanās,” raksta Maskavas laikraksts „Komsomoļskaja Pravda”.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, atbildot uz jautājumu, vai Krievijai nevajadzētu boikotēt Eirovīziju, kas nākamgad notiks Ukrainā, atbildēja, ka pagaidām vēl pāragri „vicināt zobenus”. Tomēr zobenu vicināšana jau sākusies.

Sanktpēterburgas padomes deputāts Vitālijs Milonovs ierosinājis uz Kijevu sūtīt Krievijas bruņoto spēku kori. Šādu ierosinājumu viņš jau izteicis Krievijas Eirovīzijas nacionālajai komitejai. „Šāds solis būs nepārprotams signāls tam, kas attiecas uz visu konkursu, tā politisko dabu un norises vietu,” teica Milonovs. Vienlaikus viņš arī izteicis otru iniciatīvu – Krievijai vispār atteikties no dalības konkursā tā „garīgās degradācijas” dēļ, piemetinot, ka Eirovīzija neatbilst krievu vokālajām tradīcijām.

Ja tomēr Krievija nākamgad nolems uz Kijevu sūtīt armijas kori, tam jārēķinās ar nopietnu konkurenci. Uz Ukrainas galvaspilsētu savu valsti pārstāvēt gatavs braukt arī Josifs Kobzons. Bet PSRS Tautas mākslinieks jau izvirzījis savus nosacījumus – vispirms Kijevai viņš esot jāizslēdz no melnā saraksta.

Savukārt Krimas okupācijas varas iestādes paziņojušas, ka Ukrainai nekas neliedz Eirovīziju noturēt Krimā, bet, ņirgājoties piezīmējot, ka tad Ukrainai kādu savu teritorijas daļu būšot jāpārdēvē Krimas vārdā.

Toties Krievijas finanšu ministra vietnieks Sergejs Storčaks paziņojis, ka Krievija Kijevai nedos kredītu Ukrainai, lai tā varētu sarīkot nākamā gada Eirovīziju. Te gan jāpiebilst, ka Ukraina nav vērsusies ar lūgumu pie Krievijas, lai tā kreditētu 2017. gada Eirovīziju. Tomēr šis paziņojums varētu liecināt par to, ka vēl vairāk varētu saasināties jau tā sliktās Krievijas un Ukrainas ekonomiskās attiecības.

Tas, ka krievi nav sajūsmināti par Džamalas uzvaru, liecina arī Kremļa kritiķa Aleksandra Sotņika veiktā maskaviešu aptauja. Tikai retais atzina, ka viņam ir pieņemama Džamalas uzvara. Vairums par īsto uzvarētāju atzīst Krievijas pārstāvi Sergeju Lazeravu. Tikmēr pats Lazarevs gan nav kareivīgi noskaņots un Krievijas televīzijas tiešajā ēterā Džamalu apsveicis ar uzvaru.

Te jāpiebilst, ka Džamalas pārstāvji ne īpaši vēlas izpausties Krievijas plašsaziņas līdzekļos. Tā visnotaļ neērtu situāciju nācās piedzīvot Krievijas telekanāla „Life News” komandai, kurai Stokholmā Džamalas komanda pat liedza pietuvoties konkursa uzvarētājai. Viņas pārstāvji krievu televīzijas pārstāvjiem tieši acīs pateica, ka viņi nav vis žurnālisti, bet gan propagandisti un Džamalas pārstāvji ar viņiem nekad neatradīs kopīgu valodu.

Džamalas komanda atsakās runāt ar Krievijas telekompānija „Life News” Maskavieši par Džamalas triumfu Sergejs Lazerevs un Filips Kirkorovs apsveic Džamalu ar uzvaru Eirovīzijā 2016. gada Eirovīzijas uzvarētāja Džamala ar dziesmu „1944”

 

Elmārs Barkāns/Foto: ITAR-TASS/Scanpix/LETA, AFP/Scanpix/LETA,  AP/Scanpix/LETA, EPA/LETA, Reuters/Scanpix/LETA