200 cilvēku nodejo iespaidīgu haku
Pasaulē
2017. gada 28. aprīlis, 21:02

200 cilvēku nodejo iespaidīgu haku

Kasjauns.lv

Vairāk nekā 200 cilvēku nodejoja haku nacionālajā Anzaka dienā, kuru atzīmē Austrālijā un Jaunzēlandē. Šajā gadījumā tā tika veltīta vīriešu pašnāvību problēmām kā arī garīgajai veselībai.

Hakas deju vienlaicīgi veic visi iesaistītie dalībnieki un to papildina ar īpašām sejas grimasēm. Acu un mēles kustināšana ir ļoti svarīga, jo tieši pēc tā nosaka, cik labi deja tiek izpildīta. Sievietes, kuras izpilda haku, savu mēli nerāda. Hakas līderis izkliedz vienu vai divas teksta rindas, bet tad pārējie korī atbild ar piedziedājumu.

Anzaka diena Austrālijā un Jaunzēlandē līdzinās Lāčplēša dienai Latvijā. Tā tiek atzīmēta 25. aprīlī, jo šajā datumā 1915. gadā Austrālijas un Jaunzēlandes armijas korpuss (Australian and New Zealand Army Corps), kā daļa no britu karaspēka, tika izsēdināta Turcijas Galipoli pussalā, kur tā uzsāka cīņu ar mērķi – ieņemtu šo teritoriju un tad virzīties tālāk uz Konstantinopoli (ko šodien sauc Istambulu*). Tajā laikā Turcija bija Vācijas sabiedrotais.

Ar laiku Anzaka dienas nozīme paplašinājās, un tā tagad ir visu Austrālijas karaspēkā dienējušo un kritušo piemiņas un godināšanas diena. Patriotiskais uzviļņojums šajā dienā pārspēj visas citas Austrālijā svinamās dienas.

Tēmas