foto: Wikimedia
Zinātnieki izskaidro gadsimta noslēpumu par Antarktīdas "asins straumēm"
Pasaulē
2017. gada 29. aprīlis, 05:45

Zinātnieki izskaidro gadsimta noslēpumu par Antarktīdas "asins straumēm"

Kasjauns.lv

Pētījumā beidzot noskaidrots iemesls Antarktīdas šaušalīgajiem "asins ūdenskitumiem." Pirms 106 gadiem austrāļu ģeologs Grifits Teilors atklāja koši sarkanus ūdenskritumus, kas plūda no viņa vārdā nosaukta ledāja, ieplūstot Bonneja ezerā.

Sākotnēji uzskatīja, ka sarkano krāsu radīja sārtaļģes, bet tikai 2003. gadā tika noskaidrots, ka sarkano krāsu izraisa oksidēts dzelzs, un ūdens visticamāk plūst no 5 miljonu gadu veca sālsūdens ezera.

Pētījums, ko veica Aļaskas Fērbenksas Universitātē un Kolorado Koledžā, apstiprina, ka zem ledāja ir ne vien ezers, bet arī ūdens straumju sistēma, kas plūdusi miljons gadu.

Pētnieku grupa izmantoja eholokāciju, lai noteiktu, kur tek ūdens. Tas nav sasalis tāpēc, ka pastāvīga hidrauliskā sistēma satur siltumenerģiju, ko izdala sasalstošais ūdens, tādējādi kausējot apkārtējo ledu.

"Asins ūdenskritumu" unikālās īpašības, kas tos padara par laika kapsulu senām mikrobu sistēmām, fascinē zinātniekus un dod viņiem iespēju pētīt dzīvības iespējamību uz citām planētām, bez dziļurbumu veikšanas ledāju segā.