foto: AFP
Krievijas vara aizliedz trīs ar Hodorkovski saistītas organizācijas
Mihails Hodorkovskis.
2017. gada 26. aprīlis, 22:40

Krievijas vara aizliedz trīs ar Hodorkovski saistītas organizācijas

LETA

Krievija trešdien aizliegusi trīs nevalstiskās organizācijas, kas saistītas ar bijušo Krievijas naftas kompānijas JUKOS vadītāju un Kremļa kritiķi Mihailu Hodorkovski.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aizliegta kustība "Atvērtā Krievija", Modernās Krievijas institūts un Atvērtās Krievijas pilsoniskā kustība. Ģenerālprokuratūra atzinusi šīs organizācijas par nevēlamām, jo tās tiecas "izraisīt protestus un destabilizēt iekšpolitiku", tādejādi "apdraudot Krievijas konstitucionālās sistēmas pamatus un valsts drošību".

Trīs Hodorkovska atbalstītās organizācijas pievienojas septiņām citām, pārsvarā amerikāņu organizācijām, kas iekļautas Krievijas Tieslietu ministrijas izveidotajā nevēlamo organizāciju sarakstā.

Kad organizācija atzīta par nevēlamu, tai tiek liegtas iespējas izdot Krievijā jebkādas publikācijas un to bankas konti var tikt bloķēti. Cilvēkiem, kas ar tām sadarbojas, var tikt piemērots naudassods, cietumsods vai aizliegums iebraukt Krievijā.

Hodorkovskis, kurš tolaik bija Krievijas bagātākais cilvēks, tika aizturēts 2003.gada 25.oktobrī, kad viņš bija JUKOS vadītājs un viens no tā akcionāriem, pēc apsūdzības līdzekļu izlaupīšanā un nodokļu nemaksāšanā. 2005.gadā viņš tika atzīts par vainīgu krāpniecībā un citos ekonomiskos noziegumos. Pēc vairākām pārsūdzībām viņam piespriestais ieslodzījuma termiņš bija desmit gadi un desmit mēneši.

Hodorkovskis, neatzīstot savu vainu, 2013.gadā nosūtīja Krievijas prezidentam Putinam lūgumu par apžēlošanu ģimenes apstākļu dēļ. Putins 2013.gada 20.decembrī parakstīja dekrētu par apžēlošanu, un Hodorkovskis tika atbrīvots.

Pēc apžēlošanas Hodorkovskis ar ģimeni dzīvo ārzemēs, tomēr kustībai "Atvērtā Krievija" ir birojs Krievijā, kur darbojas arī kustības mājaslapa.

Hodorkovskis sociālajos tīklos un tīmekļa vietnē "OpenRussia.org" aicinājis cilvēkus Krievijā sestdien pulcēties uz demonstrācijām pret Putinu.

"OpenRussia.org" trešdien paziņoja, ka ir reģistrēta Krievijā, tādēļ nevar tikt aizliegta ar likumu, kas vēršas pret nevēlamajām organizācijām.

Hodorkovskis tviterī paziņoja, ka lepojas ar iekļūšana šajā sarakstā.

Kopš Putina pārvēlēšanas 2012.gadā Krievija palielinājusi spiedienu pret pilsoniskajām grupām un pieņēmusi likumu, kas ļauj varasiestādēm atzīt par "ārvalstu aģentiem" organizācijas, kas ir sabiedriski aktīvas un saņem starptautisku finansējumu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas