foto: Reuters/Scanpix/LETA
Francija: "Asada režīms ir atbildīgs par zarīna gāzes izmantošanu Sīrijā"
Sīrijas prezidenta Bašars al Asads
Pasaulē
2017. gada 26. aprīlis, 14:34

Francija: "Asada režīms ir atbildīgs par zarīna gāzes izmantošanu Sīrijā"

LETA

Francijas ārlietu ministrs Žans Marks Ero trešdien paziņoja, ka Sīrijā notikušajā ķīmiskajā uzbrukumā izmantota zarīna gāze, un par to atbildīgs ir Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Režīma aviācija (..) 4.aprīlī veica gaisa triecienus Hān Šeihūnā," citējot ministru, tviterī rakstīja Francijas Ārlietu ministrija.

"Nav apšaubāms, ka tika izmantots zarīns. Nav arī apšaubāms, ka atbildīgs ir Sīrijas režīms," norādīja Ero, iepazīstinot ar izvērtēšanas rezultātiem.

Francijas eksperti Hān Šeihūnā savāktajos paraugos atraduši tādus pašas ķīmiskos savienojumus, kādi atrasti pēc 2013.gada 29.aprīlī Sarakebā sarīkotā ķīmiskā uzbrukuma.

2013.gadā ANO izmeklētāji paziņoja, ka viņiem ir pamats uzskatīt, ka Sarakebā un citās pilsētās tika pielietots ierobežots daudzums toksisku vielu.

Lielbritānijā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) informācija liecina, ka ķīmiskajā uzbrukumā nemiernieku kontrolētajā Idlibas provinces Hān Šeihūnas pilsētā Sīrijas ziemeļrietumos tika nogalināti vismaz 87 cilvēki.

Nemiernieki, ASV un Turcija paziņojuši, ka atbildīgs par uzbrukumu ir Asada režīms, bet Damaska un tās sabiedrotā Krievija noliegušas šādas apsūdzības.

Pāris dienas pēc ķīmiskā uzbrukuma ASV ar raķetēm apšaudīja Sīrijas gaisa spēku bāzi, no kuras varētu būt veikts šis uzbrukums.

Idlibas provinces gāzes uzbrukumā cietušie sīrieši

Nemiernieku kontrolētajā Idlibas provinces Hān Šeihūnas pilsētā Sīrijas ziemeļrietumos otrdien 58 cilvēki, tostarp 11 bērni, zaudēja dzīvību uzlidojumā, kurā izplatīta ...

gallery icon
23

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

Indīgas gāzes uzbrukumā Sīrijā nogalināti 72 cilvēki

gallery icon
7

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās