foto: EPA
Tramps sola apkarot antisemītismu
Donalds Tramps.
2017. gada 26. aprīlis, 08:41

Tramps sola apkarot antisemītismu

LETA

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien solīja apkarot antisemītismu, mēģinot atstāt pagātnē vairākus misēkļus šajā jautājumā.

Trampa stipriem vārdiem izteiktais solījums tika dots pēc tam, kad anonīmi draudi ASV ebreju centriem šogad radīja bažas par antisemītisma pastiprināšanos, kas esot notikusi ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā pērn un Trampa administrācijas pirmajos mēnešos.

"Šis ir mans solījums jums: mēs vērsīsimies pret antisemītismu," Tramps sacīja savā runā Vašingtonas Kapitolija pakalnā, kura bija daļa no ASV Holokausta memoriālā muzeja Nacionālo piemiņas dienu pasākumiem.

"Mēs izskaudīsim aizspriedumus. Mēs nosodīsim naidu. Mēs apliecināsim un mēs rīkosimies," solīja Tramps.

"Es kā ASV prezidents vienmēr būšu ebreju tautas pusē," viņš piebilda.

Trampa kritiķi un politiskie pretinieki uzskata, ka viņa nākšana pie varas iedrošinājusi galēji labējos neonacistu grupējumus.

Tramps vēlēšanu kampaņas laikā izpelnījās kritiku, atsakoties norobežoties no atbalsta, kuru viņam izteica baltā pārākuma sludinātāji, tostarp bijušais Kukluksklana līderis Deivids Djūks.

Baltais nams janvārī atzīmēja Starptautisko holokausta piemiņas dienu ar paziņojumu, kurā nebija minēti ebreji.

Tramps februārī vairākas dienas klusēja par antisemītiskiem draudiem, kas bija izteikti ebreju kopienas centriem, bet pēc tam nosodīja šos draudus kā "šausmīgus" un "sāpinošus".

Baltā nama preses sekretārs Šons Spaisers, šomēnes preses brīfingā kritizējot ķīmisko uzbrukumu Sīrijā, netaktiski izteicās, ka pat Ādolfs Hitlers "nenolaidās tik zemu, lai izmantotu ķīmiskos ieročus". Vēlāk viņš atvainojās un paskaidroja, ka "nekādā ziņā nav mēģinājis mazināt holokausta šausmīgo raksturu".

Tramps savai aizstāvībai reizēm piemin to, ka viņa znots un padomnieks Džareds Kušners ir ortodoksālais jūdaists un šajā ticībā pārgājusi arī viņa meita Ivanka pirms apprecēšanās ar Kušneru.

"Šodien mēs atceramies sešus miljonus ebreju vīriešu, sieviešu un bērnu, kuru dzīvības un sapņi tika nozagti no šīs zemes. Mēs atceramies miljoniem citu nevainīgu upuru, pret kuriem nacisti tik brutāli vērsās un kurus tik brutāli nogalināja," otrdien sacīja Tramps.

"Holokausta noliegšana ir tikai viena no daudzām bīstama antisemītisma formām, kas turpinās visa pasaulē," teica Tramps.

Viņš arī pieminēja pērn mirušo holokaustā izdzīvojušo rakstnieku Eli Vīzelu.

Dažas ebreju organizācijas bija pret prezidenta piedalīšanos Holokausta memoriālā muzeja pasākumā, tomēr bijušais muzeja valdes priekšsēdētājs Freds Zeidmans sacīja, ka Trampa teiktais bija "ļoti svarīgs".