Turpinās kaislības ap Eirovīziju: rīkotāji aicina Džamalas pretiniekus nomierināties. VIDEO
Eirovīzijas finālu, kuri notiek Zviedrijā , uzvarētājiem vienmēr jātaisnojas par saviem panākumiem. Viņus apvaino plaģiātismā un konkursa noteikumu neievērošanā. Pēc tam gan Eirovīzijas rīkotāji viņus attaisno un laurus viņiem neatņem. Tikko to piedzīvojusi arī Džamala.
Pasaulē
2016. gada 21. maijs, 06:40

Turpinās kaislības ap Eirovīziju: rīkotāji aicina Džamalas pretiniekus nomierināties. VIDEO

Jauns.lv

Eirovīzijas rīkotāji - Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU) – noraidījusi visas pretenzijas, kuras apšaubīja Ukrainas pārstāves Džamalas uzvaru. Dziesma nav atzīta par politisku skaņdarbu, tāpat par pārkāpums nav tas, ka tā pirms laika izskanējusi Staļina represijās cietušo piemiņas pasākumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jāteic, ka šis nav pirmais skandāls, kurš līdz šim bijis saistīts ar Eirovīzijas uzvarētājiem, kuru panākumi tika apšaubīti. Tomēr EBU vienmēr par uzvarētājus nav diskvalificējusi. Līdz šim šajā gadsimtā vislielākie skandāli ar Eirovīzijas uzvarētājdziesmu bijuši saistīti dāņu izpildītājiem. Zīmīgi, ka arī toreiz 2000. un 2013. gadā – Eirovīzijas fināls notika Zviedrijā.

„1944” nav „politiska runa”

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka vislielākās pretenzijas pret Eirovīzijas uzvarētāju izteikusi Krievija. Džamalas dziesmai „1944” ir politisks vēstījums, kas Eirovīzijā nav ieļaujams, un tā izskanējusi pirms 2015. gada 1. septembra, kas nav bijis pieņemams.

Eirovīzijas nolikums nosaka, ka konkursā nedrīkst piedalīties dziesmas ar politisku vēstījumu. Džamalas izpildītā dziesma „1944” vēsta par sajūtām, kāds bija 1944. gadā, kad no Krimas izsūtīja tatārus. Jau pavasarī Eirovīzijas rīkotāji konstatēja, ka „dziesmas nosaukums un teksts nesatur politisku runu un nepārkāpj konkursa noteikumus”. Šonedēļ EBU atkārtoti to apstiprināja, paziņojot, ka nav iemesla pārskatīt konkursa rezultātus.

2015. gada 18. maijs: Džamala izpilda dziesmu: „Krima mūsu”

Eirovīzijas rīkotāji Džamalas pretiniekus aicina nomierināties

Toties pēc „1944” uzvaras Krievijā izvērtās plaša kampaņa, kura aicināja diskvalificēt uzvarētāju, jo tā dziesmu bija atskaņojusi pirms 2015. gada 1. septembra. Eirovīzijas noteikumi aizliedz konkursam pieteikto dziesmu komercatskaņošanu pirms iepriekšējā gada 1. septembra. Zīmīgi, ka šo skandālu izraisīja Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kurš pēc Džamalas uzvaras paziņoja:

„Dziesma „1944” sākumā saucās „Krima mūsu” un to Džamala pagājušā gada 18. maijā izpildīja Krimas tatāru valodā savas tautas deportācijas piemiņas pasākumā”. Atklājās, ka Džamala tik tiešām šo dziesmu jau agrāk vienu reizi bija izpildījusi. EBU gan to neuzskata par pārkāpumu. Te jāpiebilst, ka dziesma netika ne ierakstīta, ne izplatīta, un tā arī netika atskaņota komerckoncertā, uz kuru pārdeva biļetes, bet gan piemiņas, respektīvi – sēru pasākumā, kurā piedalījās Krimas tatāri, Ukrainas inteliģence un politiskā elite. To arī ņēmusi vērā EBU.

Kāds Erevānas iedzīvotājs Artūrs Ogoņesjans internetā publicēja petīciju, aicinot anulēt Džamalas uzvaru. Pāris dienu laikā zem tās tika savākti vairāk nekā 200 000 parakstu. EBU, izskatot petīciju, tikko publicējusi paziņojumu, kurā teikts:

 „Eirovīzijas konkursa noteikums nosaka, ka dziesmu nedrīkst komerciāli atskaņot pirms iepriekšēja gada 1. septembra, lai nodrošinātu konkursantu vienlīdzīgus konkurences apstākļus. Arī jau citus gadus dziesmas, kuras bija atskaņotas pirms termiņa, bet nebija pieejamas plašai auditorijai tika atļauts piedalīties Eirovīzijā.

2015. gadā 18. maijā Džamalas dziesma tika izpildīta koncertā, kuru dzirdēja tikai daži simti cilvēki. EBU konstatējusi, ka tas dziesmai „1944” nedeva netaisnīgu priekšrocību un tai bija tiesības konkurēt konkursā.

Konkursa rezultāti paliek spēkā, un mēs aicinām tos, kas pieprasīja pārskatīt lēmumu par uzvarētāju pieņemt rezultātus”.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko par Džamalas uzvaru

Dāņu nedienas Zviedrijā

Jāteic, ka Eirovīzijas fināla, kuri notikuši Zviedrijā, uzvarētāji vienmēr iesaistīti skandālos. Tomēr vienmēr uzvarētāji savus laurus nezaudēja. Varētu teikt – EBU viņus reabilitēja.

2000. gadā Stokholmā notikušajā Eirovīzijā uzvarēja līdz šim vecākie dalībnieki, kuri plūkuši laurus – brāļi Olseni no Dānijas ar dziesmu  „Fly on the Wings of Love”. Vecākajam no brāļiem konkursa laikā bija 50 gadu, bet jaunākais bija 46 gadus vecs. Toreiz atklājās, ka brāļi bija izmantojuši balss pārveidotājus, kas nebija atļauts.

Savukārt 2013. gadā Malmē notikušajā Eirovīzijas finālā uzvarēja dāņu dziedātājas Emelijas De Forestas dziesma „Only Teardrops”. Tika uzskatīts, ka tā bija aizgūta no nīderlandiešu grupas „K-otic” jau 2002.gadā izdotās kompozīcijas „I Surrender”.

2016. gada Eirovīzijas uzvarētāja Džamala ar dziesmu „1944"


Elmārs Barkāns/Foto: AFP/Scanpix/LETA, ITAR-TASS/ Scanpix/LETA, AP/ Scanpix/LETA, EPA/ Scanpix/LETA, Reuters/Scanpix/LETA