Elizejas lauku terorakta aculiecinieks šausmās stāsta par redzēto
Pasaulē
2017. gada 21. aprīlis, 11:39

Elizejas lauku terorakta aculiecinieks šausmās stāsta par redzēto

Kasjauns.lv

Bruņots uzbrucējs ceturtdienas vakarā atklāja uguni uz policistiem Parīzē Elizejas laukos, nogalinot vienu policistu un ievainojot vēl trīs cilvēkus, līdz uzbrucēju nošāva policija.

Slaktiņa aculiecinieks stāsta: "Es iznācu no kosmētikas veikala "Sephora", lai dotos uz veikalu "Alain Affelou". Ieraudzīju, ka uz ielas stāvēja policijas busiņš un piebrauca puisis ar "Audi 80", ar vecu pelēku "Audi". Viņš apstājās tieši aiz busiņa un izkāpa no mašīnas ar kalašņikova automātu. Es dzirdēju sešus šāvienus. Domāju, ka tās ir petardes, mēs visi apskatījāmies apkārt un sapratām, ka tur neviena nav. Patiesībā, viņš bija paslēpies aiz busiņa un šāva uz policistiem. Domāju, ka viņš trāpīja policistam. Drīz arī policisti sāka šaut, un uzbrucējs nokrita. Tiklīdz to visu redzējām, mēs ieskrējām atpakaļ "Alain Affelou". Mēs slēpāmies, bet es uzkāpu augšstāvā un ieraudzīju, kā policisti sašauj uzbrucēju."

Aculiecinieki stāta, ka baidījušies par savām dzīvībām, pēc tam, kad uz ielas izdzirdējuši šāvienus. Viņiem nebija ne mazāko šaubu, kas par to atbildīgs.

"Tas bija terorists," teica kāds aculiecinieks.

"Viņš izkāpa ar kalašņikova automātu un sāka šaut. Viņš būtu varējis nošaut arī mūs un nogalināt vairāk cilvēku, bet uzbrucēja mērķis bija policija. Par laimi, policisti viņu nogalināja," stāsta cits aculiecinieks.

Atbildību par uzbrukumu, kas noticis trīs dienas pirms Francijas prezidenta vēlēšanām, dažu stundu laikā uzņēmās džihādistu grupējums "Islāma valsts".

Uzbrucējs novietoja savu automobili iepretim policijas automašīnai, atklāja uguni un mēģināja kājām aizbēgt no notikuma vietas, turpinot šaušanu, telekanālam BFM-TV paziņoja Iekšlietu ministrijas preses sekretārs Pjērs Anrī Brandē.

Uzbrukumā tika nopietni ievainoti divi policisti, un ievainojumus guvusi arī viena ārvalstu tūriste, paziņoja pretterorisma prokurors Fransuā Molēns.

Vērienīga policijas operācija Parīzē

Apšaudē, kas ceturtdien notikusi Parīzē Elizejas laukos, ir gājis bojā viens policists un ievainots vēl viens, bet šāvējs ir nogalināts, ...

gallery icon
31

Francijas prezidents Fransuā Olands paziņoja, ka notikusī apšaude ir "teroristiska pēc dabas". Prezidents arī sasauca Nacionālās aizsardzības un drošības padomes sanāksmi piektdienas rītā. Šīs padomes sastāvā ir augstākās drošības spēku, policijas un armijas amatpersonas un vairāki valdības locekļi.

Plašā avēnija, kas ved prom no Triumfa arkas bija pārpildīta ar parīziešiem un tūristiem, kuri baudīja pavasara vakaru.

Policija ātri norobežoja teritoriju, kas palika tukša uz visi nakti, bet tajā patrulēja smagi bruņoti policisti un policijas transportlīdzekļi.

Izmeklētāji piektdienas rītā Parīzes austrumu piepilsētā Šelā veica kratīšanu mājoklī, kur dzīvojis 39 gadus vecais uzbrucējs Karims Šeurfi, kuram ir krimināla pagātne.

Uzbrucējs bijis Francijas specdienestiem zināms ekstrēmists.

Viņš tika aizturēts februārī aizdomās par plāniem nogalināt policistus, taču pierādījumu trūkuma dēļ tika atbrīvots.

2005.gadā viņš tika notiesāts par trim slepkavības mēģinājumiem, no kuriem divi bija vērsti pret policistiem.

Varas iestādes mēģina noskaidrot, vai šāvējam varētu būt palīdzējuši "viens vai vairāki cilvēki", reportieriem notikuma vietā sacīja Iekšlietu ministrijas preses sekretārs.

Francija dzīvo ārkārtas stāvoklī kopš 2015. gada, un tā ir cietusi no islāmistu kaujinieku uzbrukumiem. Tos pārsvarā sarīko jauni vīrieši, kuri uzauguši Francijā un Beļģijā. Viņi pēdējo divu gadu laikā nogalinājuši vairāk nekā 230 cilvēkus.