Pasauli šokē attēli no bērnunamiem Baltkrievijā
Tik tieviņš ir bērns kādā Minskas bērnunamā.
2017. gada 21. aprīlis, 06:45

Pasauli šokē attēli no bērnunamiem Baltkrievijā

Kasjauns.lv

Pieaugušais Artjoms ir trīsgadīga bērna svarā, par situāciju kādā Minskas bērnunamā vēsta Baltkrievijas portāls "Imenagmag". Kā tas nākas, ka pussimts bērnu šajā internātā nespēj pieņemties svarā?

Novārgušie bāreņi bērnunamos Minskā

Baltkrievijā šoku izraisījuši attēli no bērnunamiem Minskā - bāreņi tajos netiekot pietiekami baroti un ir novārguši.

gallery icon
12

Apmēram simt bērnu Baltkrievijas aprūpes namos esot pusbadā, atsaucoties uz šīs valsts mediju sniegto informāciju vēsta "Mail Online". 

Smeldzīgi attēli ar stipri novārgušiem ķermeņiem kādā Minskas bērnunamā šokējuši daudzus, arī Baltkrievijas vietējos iedzīvotājus. Attēlos redzams kāds pieaudzis vīrietis, kura kājas esot "zobu bakstāmā kociņa izmērā". Tāpat redzami arī bērni, kuru svars ir krietni zem normālā.

Baltkrievijas prokuratūra lūgusi sākt izmeklēšanu pēc tam, kad šie foto parādījās internetā valsts medijos. Prokurori norāda, ka, iespējams, novārgušo ķermeņu pamatā ir ne tikai viņu slimības un psiholoģiskais fons, bet arī nepietiekama barošana. 

Viens Minskas bērnunams pārmetumus noraida, sakot, ka vārgie pacienti tādi ir viņu diagnožu dēļ. Daži citi bērnunami norāda, ka nespēj nopirkt pārtiku, kas būtu kalorijām bagātāka. Vadība teic, ka pacientiem ar cerebrālo trieku un citām patoloģijām niecīgs svars ir norma, turklāt daudzi šeit atvesti "pavadīt savu dzīves izskaņu". 

Novārdzināto bāreņu skandāla rezultātā vairākos Baltkrievijas bērnunamos jau atlaisti direktori.

Tikmēr neatkarīgi ārsti norāda, ka pat patoloģiju gadījumā šiem bāreņiem būtu jāsver vairāk. Vietnē, kurā tiek vākti līdzekļi bāreņu ēdienam, tiek norādīti vairāki gadījumi. 

Piemēram, Vika, kurai ir 19 gadu. Viņai būtu jāsver vismaz 50 kilogramu, taču viņa sver nieka 14. Pediatrs Aleksejs Mamotovs, paceļot segu, secina, ka Vika izskatās pēc astoņgadīgas meitenes. Viņš saka, ka līdzīgi ir daudzviet Baltkrievijas bērnunamos. Valstij nav naudas nedz pietiekošai pārtikai, nedz rehabilitācijai bērniem, kuriem nav vecāku un ir veselības problēmas. 

Šie bērni pēc valsts dotācijām un vadlīnijām tiek baroti tieši tāpat kā parasti bērni slimnīcās. Taču viņiem ir pavisam citas vajadzības, norāda Mamotovs. Viņš kopā ar citiem saviem kolēģiem un medijiem visā valstī izvērsis līdzekļu vākšanas akciju cilvēkiem bērnunamos, kuriem nav pienācīgas pārtikas, lai audzētu svaru.