foto: BNS Foto
Ieroču atļaujas izsniedzējs runā publiski: noziegums, par kuru tur aizdomās Egidiju, ir kas nepieredzēts
Māja, kurā nogalināti četri ģimenes locekļi.
Pasaulē
2017. gada 30. marts, 12:00

Ieroču atļaujas izsniedzējs runā publiski: noziegums, par kuru tur aizdomās Egidiju, ir kas nepieredzēts

Kasjauns.lv

Par ieroču atļaujas izsniegšanu atbildīgais Kauņas nodaļas priekšnieks Remigis Kalaputasks, izsakoties par šokējošo četrus ģimenes locekļu slepkavību Lietuvā, saka - 24 gadu dienesta laikā viņš pirmo reizi redz tik cietsirdīgu un neizskaidrojamu vēršanos pret savas ģimenes locekļiem. Kalaputausks saka - cilvēks, kuru tur aizdomās par nozieguma pastrādāšanu, saņemot ieroča nēsāšanas atļaujas, neraisīja itin nekādas aizdomas. 

Egidiju nogādā tiesā

Egidijam Anupraitim, kuru tur aizdomās par četru ģimenes locekļu nošaušanu, nogādā tiesā Kauņā, kur lems par drošības līdzekļa piemērošanu.

gallery icon
10

Kalaputausks paskaidroja, ka ārstu izziņas tiek pārbaudītas un 30 dienu laikā kopš to izsniegšanas tiek dota atbilde - piešķirt vai nepiešķirt atļauju ieroču turēšanai, vēstī portāls "Delfi.lt". 

Portāls vēstī, ka grūti noticēt, kā vēl 2016.gada 19.oktobrī mediķi Egidiju Anrupaiti atzina par piemērotu ieroča turēšanai, bet jau pēc dažiem mēnešiem viņš tiek aizturēts aizdomās par četru savas ģimenes locekļu - mammas, tēva, onkuļa un vecmammas - nošaušanu un vectēva ievainošanu. Toreiz Egidijs neesot radījis nekādas aizdomas. "Kad tika izsniegta ārstu izziņa, nekādu aizdomu nebija. Ir gadījumi, kad mēs veicam papildus pieprasījumus. Šajā gadījumā tā nebija, turklāt arī viņa tēvam bija ierocis," sacīja Kalaputausks. 

Vieta, kur Egidijs nogalināja savu ģimeni

Kauņas reģiona policija paziņojusi, ka puisis, kurš tiek turēts aizdomās par savu radinieku noslepkavošanu, ticis aizturēts šodien Marijampoles apvidū. Pirmdien, ...

gallery icon
24

Jaunais vīrietis neesot raisījis aizdomas arī tāpēc, ka nesteidzās ar ieroča iegādi. To viņš nopircis un reģistrējis tikai 1.martā. "Es varu ar sekundes precizitāti noteikt, kad "Makarovs" tika nopirkts no Ieroču fonda. Sistēma nekavējoties ziņo par ieroča iegādi," sacīja Kalaputausks. 

Egidija nopirktais ierocis ir viens no lētākajiem pieejamajiem. Turklāt viņš nemaz nepirka jaunu, bet gan lietotu, tāpēc tā cena bija vēl zemāka. Ziņu par to, kurš bija iepriekšējais ieroča īpašnieks, nav. 

Kalaputausks, stāstot, kādos gadījumos cilvēkam atņem ieroča turēšanas atļaujas, norāda - gadījumi ir vairāki: cilvēki nonāk policijas redzeslokā saistībā ar vardarbību; turētāja psiholoģiskais stāvoklis raisa aizdomas; cilvēki nepareizi izmanto vai glabā ieroci. Pat pie sīkākām aizdomām ieroča turēšana nekavējoties tiekot liegta. 

Egidija vērienīgie meklēšanas darbi

Kauņas reģiona policija paziņojusi, ka puisis, kurš tiek turēts aizdomās par savu radinieku noslepkavošanu, ticis aizturēts šodien Marijampoles apvidū. Pirmdien, ...

gallery icon
37

Kas ir Egidijs?  

 

Egidijam vēl esot meklēšanā, Lietuvas medijos parādījušas konkrētas detaļas par to, kas ir šis puisis. Izrādās, ka runa nebūt nav par kriminālu personību – Egidijs nodarbojies ar taekvondo cīņas mākslu, bijis sportisks, gudrs un daudzsološs students. Viņš Liverpūles universitātē studējis ķīmiju un nanotehnoloģijas.

Pēc mācību beigām puisis atgriezies atpakaļ Lietuvā, ziņo 15min.lt. Kāds avots kaimiņvalsts portālam arī pastāstījis, ka labi mācīties Egidiju spieduši vecāki.

Kā iepriekš informēja Lietuvas Policijas departaments, aizdomās turētais dzimtenē strādājis par apsargu. Mājas, kurā notika traģēdija, apskatē atklāts, ka no viena seifa pazudis likumīgi glabāts ierocis. Otrs seifs joprojām bija aizslēgts un tajā esot atradušies divi ieroči.

Ciemats, kurā kopā ar ģimeni dzīvoja Egidijs, ir ļoti neliels, turklāt saime dzīvojusi ļoti pieticīgos apstākļos. Lauku saimniecība sastāv no necilas, vecas mājas, dažām saimniecības ēkām, siltumnīcas un āra tualetes, taču, spriežot pēc redzētā, kaut kad nesen uzsākti remontdarbi – siltinātas sienas, ielikti pakešu logi.

Nožēlu par notikušo izteicis arī Kauņas rajona mērs Valērijs Makūns: “Šī ir drausmīga traģēdija. Taču ir satraucoši, ka no šādiem cilvēkiem nav pasargātas pat lielās, attīstītās un tā dēvētās laimīgās valstis, piemēram, Norvēģija, kuru pirms vairākiem gadiem satricināja masu slepkava Anderss Breivīks. Īpaši baisi ir tas, ka Lietuvā šādas slepkavības kļūst par ikdienu. Šīs situācijas dēļ mums visiem derētu izdarīt secinājumus.”