Vulkanologi uz Etnas vulkāna nofilmējuši lavas plūsmu tuvplānā
Pasaulē
2017. gada 29. marts, 16:25

Vulkanologi uz Etnas vulkāna nofilmējuši lavas plūsmu tuvplānā

Kasjauns.lv

Speciālisti nofilmējuši spilgti sarkanas lavas plūsmu lejup pa Etnas vulkāna nogāzi. Sicīlijā esošais vulkāns Eiropā izceļas ar vislielāko aktivitāti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viens no aktīvākajiem vulkāniem Eiropā klusēja divus gadus. Februāra beigās tas pēkšņi sākās jauns izvirdums, kas nepārtraukti turpinās jau vairākas nedēļas. Pa kalna nogāzēm tek lejā spilgti sarkana lavas plūsma, kas piesaista desimitiem tūristu un vulkanologu. Pirmdien speciālisti atradās pietiekami tuvu, lai magmu nofilmētu tuvplānā.

17. martā 10 cilvēki tika ievainoti Etnas vulkāna eksplozijā, kad vulkāna magma, plūstot lejā pa kalnu, saskārās ar sniegu. Eksplozijas rezultātā gaisā tika izmestas šķembas. Cietušo vidū bija arī filmēšanas grupa no BBC.

Vulkāns pēdējo divu gadu laikā "klusēja" un ar īpašu aktivitāti neizcēlās. Etna ir augstākais vulkāns kontinentālajā Eiropā. Vulkāna augstums sasniedz 3330 metrus.

Etnas vulkāna izvirdums

gallery icon
13

Tā augstums variē izvirdumu rezultātā, tā, piemēram, 1865. gadā tas bija 21,6 metrus augstāks nekā tagad. Etna ir arī Itālijas augstākā virsotne uz dienvidiem no Alpu kalniem. Vulkāna apkārtmērs ir 140 kilometri.

Saskaņā ar Itālijas ģeofizikas un vulkanoloģijas institūtu, izvirdums pašlaik cilvēkiem un to īpašumiem briesmas nerada. Vulkāna izvirdums tuvējās Katānijas pilsētas lidostu nav ietekmējis un tā turpina darboties.

Simtiem tūkstošu tūristu no visas pasaules dodas uz Itālijai piederošo Sicīlijas salu, lai apmeklētu Etnas vulkāna krāteri. Etnas vulkānam, domājams, pieder visvairāk izvirdumu nekā jebkuram citam vulkānam, tā pirmais izvirdums reģistrēts 425 gadā pirms Kristus dzimšanas.

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās