foto: REUTERS
Bulgārijas ekspremjers Borisovs paziņo par uzvaru parlamenta vēlēšanās
Bulgārijas bijušais premjerministrs Boiko Borisovs.
Pasaulē
2017. gada 27. marts, 09:12

Bulgārijas ekspremjers Borisovs paziņo par uzvaru parlamenta vēlēšanās

LETA

Bulgārijas bijušais premjerministrs Boiko Borisovs svētdien paziņojis par viņa vadītās centriski labējās partijas GERB ("Pilsoņi par Bulgārijas eiropeisku attīstību") uzvaru parlamenta vēlēšanās un paudis apņēmību ātri izveidot valdību.

"Pirms pāris mēnešiem mēs rīkojāmies ētiski pareizi un atkāpāmies. Tagad mēs novērtējam, ka atbalsts mums un [vēlēšanu] iznākums nepārprotami norāda, ka mums būtu jāvada valdība," žurnālistiem Sofijā paziņoja Borisovs, kurš, domājams, atgriezīsies premjerministra amatā uz trešo pilnvaru termiņu.

Saskaņā ar vairāku aģentūru aplēsēm, GERB sestdien notikušajās vēlēšanās izcīnījusi 32% balsu.

Sociālistiskā partijas (BSP) līdere Kornēlija Ninova jau atzinusi savas partijas sakāvi, taču paziņojusi, ka sociālisti mēģinās izveidot vairākuma koalīciju, ja GERB neizdosies iegūt vairākuma atbalstu parlamentā.

BSP, kas atšķirībā no GERB atbalsta tuvāku attiecību veidošanu ar Maskavu un iebilst pret Rietumu piemērotajām sankcijām Krievijai, vēlēšanās izcīnījusi 28% balsu, liecina mediju aplēses.

Vēl vismaz trīs partijas izcīnījušas vismaz 4% balsu, tādejādi iekļūstot parlamentā. Proti, nacionālistiski noskaņotā apvienība "Apvienotie patrioti" ieguvusi 9,5% balsu, turku partija MDL ("Kustība par tiesībām un brīvībām") tikusi pie 9,7% balsu, bet partija "Voļa" (Griba) izcīnījusi 5,1% balsu, liecina aptauju rezultāti.

Tikmēr Reformistu bloks, kas tiek uzskatīts pat GERB sabiedrotajiem, ieguvis aptuveni 4% balsu, un vēl nav skaidrs, vai tas spējis pārvarēt iekļūšanai parlamentā noteikto procentu barjeru.

Kā jau prognozēts, vēlēšanas nav spējušas sniegt pārliecinošu uzvarētāju, un sarunas par valdības veidošanu nesolās būt vieglas.

Šķiet, ka gala vārds sarunās varētu piederēt "Apvienotajiem patriotiem", kas ieguvuši trešo lielāko balsu skaitu.

Nacionālistu popularitāte pēdējā laikā pieaugusi, jo viņi sarīkoja protestus pret Turcijas "iejaukšanos" Bulgārijas vēlēšanās. Nacionālisti apgalvoja, ka Turcijas amatpersonas izdarījušas spiedienu uz Bulgārijā dzīvojošajiem etniskajiem turkiem, lai viņi balsotu par jaunizveidoto turku minoritātes partiju, kas atbalsta Ankaras režīmu un, kā uzskata bulgāru nacionālisti, apdraud Bulgārijas nacionālās intereses.

Pēc nobalsošanas vēlēšanās Borisovs norādīja, ka tuvākajās dienās tiks daudz runāts par Turciju.

"Eiropai un Turcijai ir jāizdara daudzas lietas. Jāpanāk kompromisi, lai saglabātu mieru. Šāds tonis un rīcība ir letāla Bulgārijai. Viņi [turki] ir lielvalsts, un mēs atrodamies pie viņu robežas," atzina Borisovs.

Bulgārijā šīs bija trešās parlamenta vēlēšanas kopš 2013.gada. Tās tika izsludināts pēc Borisova vadītās labēji centriskās valdības atkāpšanās, reaģējot uz pērn notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās sakāvi cieta GERB partijas kandidāte Cecka Cačeva.

Prezidenta vēlēšanās uzvarēja par prokrievisku uzskatītais Rumens Radevs, un pastāvēja bažas, ka pēc parlamenta vēlēšanām arī jauno valdību varētu veidot prokrieviski noskaņotās partijas.

Arī 2013.gadā Borisovs bija spiests pirms paredzētā laika pārtraukt savu pirmo termiņu premjera amatā, jo valsti paralizēja plaši protesti pret valdības īstenotajiem taupības pasākumiem.