foto: Sputnik
Apžēlotā pārdevēja Oksana - no cietuma ar mīlestību pret Putinu
Oksana, iznākot no Ļefortovas cietuma Maskavā. Viņas vecmāmiņai neizturēja sirds, mātei sabruka veselība, taču Oksanas ticība Putinam neesot iedragāta.
2017. gada 27. marts, 06:40

Apžēlotā pārdevēja Oksana - no cietuma ar mīlestību pret Putinu

Kasjauns.lv

“Pēc šā visa es joprojām mīlu savu prezidentu Putinu,” savā pirmajā intervijā pēc iznākšanas brīvībā paudusi par “valsts nodevību” notiesātā Soču pārdevēja Oksana Sevastidi.

Sievietes noziegums – 2008. gadā viņa paziņam Gruzijā nosūtīja divas īsziņas, uzrakstot par tankiem, kurus pa dzelzceļu veda cauri Sočiem. Tam drīz sekoja Krievijas iebrukums Gruzijā.

Uz septiņiem gadiem cietumā

Pagāja gadi, Sevastidi sen bija aizmirsusi par īsziņām, gatavojās 2015. gada martā svinēt 45. dzimšanas dienu, kad 15. janvārī piezvanīja izmeklētājs un palūdza nākamajā rītā ierasties Federālajā drošības dienestā Sočos. Runa esot par viņas vīra, maršruta taksometra šofera, Gruzijas pilsonību. Drošībnieku kabinetā Sevastidi aizturēja, pērn martā Krasnodaras novada tiesa viņai piesprieda septiņus gadus cietumā. Viņas māte divu gadu laikā novecojusi par 20 gadiem, uzzinot spriedumu, pārcietusi mikroinsultu, bet vecmāmiņa nomira – neizturēja sirds.

Darbs par 1,6 eiro mēnesī

Etaps jeb brauciens uz koloniju bijis smags, ildzis gandrīz pusotru mēnesi. Jaroslavļā izmeklēšanas izolatorā “pa kamerām skraidīja žurkas zirga izmērā”, pēc tam cietums Ivanovo šķitis kā smalka viesnīca. Ieslodzījumā viņa strādāja šūšanas cehā, pa 14 stundām sešas dienas nedēļā, algā maksāja 100 rubļu (1,6 eiro) mēnesī.

7. martā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja rīkojumu par Sevastidi apžēlošanu, un 12. martā viņa iznāca brīvībā. Formāli viņa joprojām ir notiesāta noziedzniece, 15. martā Augstākā tiesa piespriesto sodu samazināja līdz trim gadiem.

Putinu Oksana joprojām mīl un intervijā portālam "Meduza" saka: “Viņam vienmēr ir plaši žesti – viņš palīdz Ukrainai un Sīrijai.” Viņa uzskata, ka Putins nav atbildīgs par represīvo sistēmu un spriedumiem: “Par Staļinu arī runāja – paskatieties, kas viņa laikā darījās. Bet Staļins taču nezināja par visiem spriedumiem.” Vēlāk telekanālā Doždj Sevastidi gan apgalvoja, ka par Staļinu intervijā neko nav teikusi.

Vienā partijā ar Putinu

Tomēr gluži kā Staļina laikā troiku notiesātie boļševiki pat nošaušanas priekšā nezaudēja ticību vadonim, arī Sevastidi jūtas ir nesatricināmas. Arī viņa ir partijā – Putina Vienotajā Krievijā, kurā iestājusies, kad strādāja tirgū. Bez pēdām Oksanas piedzīvotais nepaliks: “Es vēl aizvien nevaru paņemt rokās telefonu. Kad tas jādara, man sākas panikas lēkmes. Bail rakstīt īsziņas. Es vairs nevienam neticu. Un pats briesmīgākais – man nav nekādu emociju. Esmu gluži kā mirusi.”

Atbrīvo arī audzinātāju

Martā ar Putina apžēlošanu no ieslodzījuma mēnesi agrāk atbrīvota arī bijusī bērnudārza audzinātāja Jevgeņija Čudnoveca no Jekaterinburgas. Viņai novembrī tiesa piesprieda piecus mēnešus aiz restēm par dalīšanos sociālajā tīklā ar trīs sekundes ilgu video, kur bērnu nometnē redzama ņirgāšanās par pilnībā izģērbtu bērnu. Čudnoveca, pamanot internetā šo video, tikai vēlējās paust sašutumu un cerēja, ka ļaundarus pazīs un atmaskos. Viņus notiesāja, bet pie viena arī Čudnovecu – par bērnu pornogrāfijas izplatīšanu.

Represijas turpinās

Sešdesmit gadu vecā armēniete Aniko Kesjana joprojām ir Krievijas cietumā, notiesāta uz astoņiem gadiem – arī viņa nosūtīja īsziņu par kara tehniku. Uz trīs gadiem cietumā decembrī notiesāts Ildars Dadins – pirmais Krievijā pēc jaunieviesta Kriminālkodeksa panta par vairākkārtēju sapulces, mītiņa, demonstrācijas, gājiena vai piketa noteiktās kārtības pārkāpšanu. Turpinās arī citas represijas – nesen uz nopratināšanu policijā Brjanskā tieši no skolas sola nogādāts skolēns, kurš bija pieteicis dalību opozicionāra Alekseja Navaļnija mītiņā.

"Kas Jauns Avīze"/Foto: Sputnik/Scanpix/LETA