foto: Donat Sorokin/TASS
Krievijā aiz restēm bijis katrs ceturtais iedzīvotājs
Jaunākie aprēķini liecina, ka no 143 miljoniem cilvēku Krievijā katrs ceturtais pabijis cietumā.
2017. gada 26. marts, 06:30

Krievijā aiz restēm bijis katrs ceturtais iedzīvotājs

Kasjauns.lv

No 143 miljoniem Krievijas pilsoņu katrs ceturtais ir tiesāts, bijis cietumā vai darba nometnē vai arī saņēmis cita veida sodu par krimināli sodāmu nodarījumu. Vīriešu vidū situācija ir vēl dramatiskāka.

Cilvēktiesību aktīvisti uzskata, ka Krievijā tiek radīta cietumnieku kultūra, kas pārņem visu sabiedrību. Sodīto skaita ziņā Krievija apsteidz jebkuru Eiropas vai Āzijas valsti. Pērn pirmstiesas apcietinājumā vai cietumā nokļuva 630 000 cilvēku.

Notiesātajiem ir maz cerību brīvību atgūt pēc īsa laika. Gandrīz pusei notiesāto ieslodzījuma termiņš ir trīs līdz desmit gadi. Vēl 420 000 Krievijas iedzīvotāju pērn piespriesti sodi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu. Kopumā tikai pērn valstī reģistrēti divi miljoni noziegumu un vairāk nekā miljons aizdomās turamo.

Eksperti atzīst, ka pašreizējais stāvoklis sāk atgādināt komunistiskā režīma Gulagu sistēmu. “Tevi var ielikt cietumā par vistas zādzību,” norāda pilsoņtiesību aizstāvju organizācijas "Krievija aiz restēm" direktore Olga Romanova.

Krasi pieaudzis to cilvēku skaits, kuriem piespriesti cietumsodi par “aizskaroša” vai “apmelojoša” satura pārpublicēšanu sociālajos tīklos. Romanova apgalvo, ka katru gadu Krievijā aiz restēm nonāk 200 000 nevainīgu cilvēku. Rezultātā lielam skaitam cilvēku ir ieslodzījumā gūtā pieredze. “Kad pat prezidents runā zagļu žargonā, jūs saprotat, ka sabiedrība ir slima,” uzsver aktīviste.

"Kas Jauns Avīze"/Foto: Itar-Tass/Scanpix/LETA

Tēmas