Ukraiņu pilote Nadija Savčenko ir apmainīta pret diviem krievu militāristiem
Ukrainas pilote Nadija Savčenko, kuru Maskava izdevusi Ukrainai.
Pasaulē
2016. gada 25. maijs, 13:42

Ukraiņu pilote Nadija Savčenko ir apmainīta pret diviem krievu militāristiem

Jauns.lv

Lidmašīna ar Krievijā notiesāto Ukrainas piloti Nadiju Savčenko, kuru Maskava izdevusi Ukrainai, ieradīsies Kijevas Borispoles lidostā ne vēlāk kā plkst.14.45, trešdien sociālajā tīklā "Facebook" paziņojis Ukrainas parlamenta deputāts Ihors Lucenko.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Savčenko dodas uz Kijevu no Rostovas pie Donas, kur pēc viņas ieradusies Ukrainas prezidenta Petro Porošenko lidmašīna, vēsta plašsaziņas līdzekļi. Savčenko atbrīvošanu apstiprinājuši arī vairāki avoti Ukrainas prezidenta birojā.

Ukrainas prezidenta kanceleja informējusi, ka plkst.15.15 paredzēts Porošenko paziņojums, taču nav minējusi, par ko būs šis paziņojums.

Savukārt Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN, atsaucoties uz avotiem Krievijā, vēsta, ka no Kijevas uz Maskavu devusies lidmašīna ar Ukrainā notiesātajām Krievijas militārpersonām Aleksandru Aleksandrovu un Jevgeņiju Jerofejevu.

"Jerofejevs un Aleksandrovs vairs neatrodas Ukrainā, kas nozīmē, ka apžēlošana notikusi," atklāja Jerofejeva advokāte Oksana Sokolovska.

"Viņi jau ir šķērsojuši Ukrainas robežu," sacīja advokāte.

Krievijas mediji ziņo, ka lidmašīna ar Jerofejevu un Aleksandrovu jau nolaidusies Maskavā.

Savčenko māsa Vira tikmēr paziņoja, ka gaida savas māsas atgriešanos mājās.

"Mēs gaidām paziņojumu no prezidenta administrācijas," sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Vira.

Jau ziņots, ka Krievijas tiesa 22.martā atzina 35 gadus veco Savčenko par vainīgu divu Krievijas valsts televīzijas žurnālistu nāvē apšaudē Ukrainas austrumos, kas notika 2014.gadā. Savčenko, kas vainu apsūdzībās noliedz, piespriesta reāla brīvības atņemšana uz 22 gadiem vispārējā režīma kolonijā.

Savukārt Ukrainas tiesa 18.aprīlī piesprieda 14 gadus cietumā pērn maijā Luhanskas apgabalā valsts austrumos sagūstītajiem diviem Krievijas armijas karavīriem - 3.gvardes īpašo uzdevumu brigādes kapteinim Jevgeņijam Jerofejevam un seržantam Aleksandram Aleksandrovam. Krievijas karavīri ir vainīgi agresīvā karā ar iepriekšēju vienošanos, palīdzības sniegšanā teroristiskām organizācijām un teroraktu sarīkošanā, nosprieda tiesa.

Ukrainā Savčenko kļuvusi par simbolu cīņai pret Krievijas agresiju Donbasā un aizmuguriski ievēlēta parlamentā.

LETA / Foto:Reuters/Scanpix/LETA